Passa al contingut principal

600



 


 

 

 

600 vegades gràcies!

Una de les maneres de viure el present i de fruir del que ens ofereix és aprendre a donar les gràcies. La gratitud ens permet posar les coses en perspectiva i ser conscients del nostre lloc en el món. I, per això, avui, en l’entrada número 600, vull donar-vos les gràcies de tot cor.

Escriure el que vas aprenent pensant en com fer-ne un present pels altres és un privilegi. Escriure et centra i t’obliga a posar paraules als pensaments. Els pensaments són com llavors lleugeres i volàtils que es van perdent en cercles i espirals, despertant emocions, vivències i records, fins que fan nusos que necessiten esponjar. I aquest és un dels espais on l’ordre intenta imposar-se, pensant en el sentit que pot tenir el que ens regalen els investigadors a l’hora d’aplicar-ho a la nostra vida.

La frase que em va donar força per encetar tot això va ser “viure una vida amb sentit, entrega i passió”. Aquest és el meu desig per a tothom. I el camí que penso que ens hi pot conduir, està fet de presència. Hem de ser presents a la nostra pròpia vida, alerta a les ones que ens empenyen en direccions laberíntiques, aquelles que s’alimenten de pressió social, de comparació amb els altres, d’angoixa per guanyar estatus...

Oberta, conscient i activa. Aquesta és la fórmula que es proposa des de la Teràpia d’Activació i Compromís per tal de no quedar enganxat en els cicles viciosos negatius. També és, en el fons, la proposta dels estoics i d’altres escoles filosòfiques, les preocupades per definir i trobar les eines per una bona vida. I és el meu lema. Obrir-me a les meves emocions i als meus pensaments. Acceptar-los de manera conscient. Fer el que depengui de mi per tal de ser congruent amb els meus valors.

He de confessar que no me n’acabo de sortir del tot. El meu camí està fet d’esforç i de rectificacions. Cada vegada que perd el sentit de direcció, he de reunir-me amb mi mateixa i trobar la forma de tornar a començar. El secret està en aprendre a perdonar-te cada vegada més aviat, de manera que puguis reprendre el camí sense massa nafres, amb les mínimes pertinents...

La meva proposta és seguir. Explorar el món de les eines emocionals. Reflexionar sobre els obstacles que, com a humans, ens trobarem dia sí, dia també. Cultivar la compassió, la consciència, la gratitud. Trobar la manera de que tot això formi part de la nostra quotidianitat.

I, gràcies a tot aquest esforç, ser capaç d’estimar bé. Els jocs relacionals són complicats. Moltes vegades ens perdem en les nostres pròpies necessitats, en “l’arbre que no deixa veure el bosc” i deixem passar moments potencials de ressonància compartida, allò que passa en l’espai que ens separa quan ens sincronitzem i, per un moment, ens sentim part d’un “nosaltres”.

600 vegades gràcies!

Seguim en contacte

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,