Passa al contingut principal

Posa un comptapasses a la teva vida...

 

 

caminar constitueix una sorprenent gesta neuromusculoesquelètica que requereix que es faci una ràpida coordinació de l’activitat del cervell i els nervis per tal d’obtenir successives seqüències en les que diversos músculs i grups musculars es contreuen i es relaxen”

“Caminar és el resultat d’una extraordinària col·laboració entre el control descendent del cervell, la informació ascendent dels peus i de les cames i un sistema de control rítmic de nivell intermedi situat en la medul·la espinal que actua com “un generador de patrons””

“Un generador central de patrons és un circuit del sistema nerviós que produeix patrons rítmics regulars; altres exemples són la respiració, els lents i constants moviments peristàltics que impulsen els aliments a través dels intestins i els batecs del cor” Shane O’Mara, “Elogio del caminar”

 

 

 


 

 

 

 

Si ara vas a viure a les Illes Shetland i no et trobes bé, estàs estressat o tens antecedents de malalties degeneratives del cervell, el metge de família et prescriurà caminades per la platja com a tractament preventiu. O, per altra banda, vas a viure al Japó i et trobes amb la mateixa situació, és probable que el metge de família et recomani el que anomenen “banys de bosc”, anar a fer caminades pel bosc, pels seus efectes beneficiosos demostrats sobre el sistema nerviós i hormonal.

Si llegeixes el llibre del neuropsicòleg irlandès Shane O’Mara, “Elogio del caminar”, et trobaràs que intenta demostrar la imperiosa necessitat de que comencem a caminar una altra vegada. El nostre cervell i el nostre cos en sortiran guanyant; el nostre estat d’ànim, la nostra lucidesa mental, la nostra creativitat i la nostra connexió amb el món social, urbà i natural...tot millorarà”.

El cervell ha evolucionat per tal de controlar el moviment del cos. Així de clar. Som animals mòbils que, en la seva primera etapa d’evolució, es dedicaven, la major part del seu temps, a explorar el territori per sobreviure, mirant de trobar aliments i d’evitar depredadors. Un humà, gràcies al fet de ser bípede, pot cobrir aproximadament el doble de distància que un ximpanzé, cremant el mateix nombre de calories i, per tant, l’extensió de terreny que pot explorar per cercar aliment és molt més gran.

El fet de deixar lliure els braços va fer que poguéssim transportar coses, menjar el temps que ens desplacem, no haver d’aturar-nos per refredar la temperatura del cos i ser bons corredors en distàncies relativament llargues, especialment quan fa calor. Això les altres espècies que caminen a quatre potes no ho poden fer i, així, són més vulnerables a ser caçades pels humans. Som, a més, probablement els millors caminants de totes les espècies. Gràcies a això hem estat presents, des de fa 50.000 anys, en tots els ecosistemes del planeta.

Caminar forma part de la nostra maduració com a persones. En uns 300 o 400 dies, els bebès que han començat a caminar donaran molts de cents de milers de passes i cauran molts de milers de vegades. A més, l’experiència de la marxa modificarà la seva experiència del món, fent que els mecanismes del cervell i la ment es mobilitzin d’una forma més plena. Una criatura que camina, canvia la seva manera d’estar en el món, actuant sobre les coses, interactuant més amb els altres... Crea un mapa cognitiu que el permetrà navegar pel món: descobreix on és, decideix on vol anar i després és capaç d’anar-hi. I només pot crear aquest mapa gràcies al moviment, a caminar o a córrer.

El sedentarisme és una de les xacres de la modernitat. El funcionament òptim del cos i del cervell humans estan lligats al moviment. Altrament, ens condemnem a tenir més probabilitat d’emmalaltir i que es vegin afectats els nostres òrgans corporals i el nostre funcionament mental.

Estem fets per caminar. Caminar millora tots i cada un dels aspectes del nostre funcionament físic, psíquic i neuronal.

Posa un comptador de passes a la teva vida. I mira de fer un mínim diari i setmanal.

Continuarà...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d