dissabte, 30 de desembre de 2017

Deu coses apreses durant el 2017


“Tria els projectes adequats, encara’ls de manera adequada i pots fer que la teva vida sigui més rica i més agradable” Brian Little “Me, Myself, and Us”

“hauríem de seure’ns i escriure sobre quins són els nostres objectius en la vida, des de, per exemple, fer més exercici o parlar més amb la família. Després hauríem d’avaluar aquests objectius en funció de cinc dimensions: sentit o significat, manejabilitat, connexió amb els altres, emocions negatives i emocions positives. Els projectes o objectius que puntuen alt en les dues primeres dimensions, sentit i manejabilitat, seran els que, a la llarga, afectaran de manera especial a la nostra felicitat i al nostre benestar” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/03/el-cami-cap-al-benestar-emocional.html
El blog intenta ser una finestra al món del benestar emocional, una manera de posar en contacte amb el que algunes persones saben sobre com afrontar la vida de la millor manera possible. Durant aquest any he consolidat relacions virtuals amb aquestes persones, persones que poden ajudar-nos a veure la realitat amb altres ulls, persones que ens intenten recordar el que realment importa si volem viure una vida amb sentit, entrega i passió.

Suposo que no és una causalitat que el meu camí hagi tornat a coincidir amb les estoics. Ni amb les teràpies corporals, com el Ioga. Aquest any ha estat especialment dur per la meva família i, això, ens ha fet més sensibles a reflexionar sobre l’acceptació de la realitat i el que podem fer amb el dolor. Seguint el consell de Viktor Frankl (encara que no podem controlar el que passa, sí podem decidir com afrontar-ho), he intentat estar a l’alçada dels reptes que s’han anat presentant, fidel al que creia que era important a cada moment.

La vida, aquest any, ens ha donar una dolorosa lliçó sobre el sentit. La mort del meu germà, però sobretot la seva actitud davant la malaltia, la seva lluita per tenir vida a pesar de l’amenaça de la mort, han marcat la reflexió. La visió del final fa que els valors que han sigut importants a la vida ressaltin per sobre de les coses secundàries. Aquesta és una de les lliçons que en Pere i el meu pare ens van deixar com a herència a la família.

Què és el que destacaria del blog aquest any? Quines són les lliçons que m’han ajudat més? Quines eines crec que poden ser més útils a una persona que vulgui maximitzar el sentit, l’entrega i la passió?


1.- “La Terra és més aviat un lloc de joia/fatiga, de joia/dolor”.
Seguint els asteques, has d’aprendre a cuidar tots els nivells en el que es mou la vida (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/01/els-asteques-i-la-felicitat.html): el físic, el mental/emocional, el social i l’espiritual. Troba formes de treballar-los, d’harmonitzar-los.

2.- “Accepta’t completament, al teu jo al complet –amb tots els teus defectes, amb totes les emocions- i fes-ho amb compassió, coratge i curiositat”  
(vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html). Seguint a Susan David, una de les coses més importants pel benestar emocional és la capacitat de gestionar les emocions. Per això, hem de treballar l’acceptació i veure-les com el que són: un indicador de la nostra lectura de la situació que estem vivint. Si les vivim com el que són, informació, arribarem al que ella defineix com a agilitat emocional, podrem actuar d’acord amb els nostres valors, no seguint els nostres impulsos. Les emocions negatives, gràcies a aquesta nova actitud, es viuran amb acceptació, curiositat i autocompassió.

3.- “Escriure sobre el que ens preocupa provoca una millora en el benestar físic i emocional
Aquest és el resultat dels estudis de James Pennebaker sobre el tema (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/cinc-petits-canvis-que-poden.html). Tenir en compte les emocions negatives i els pensaments difícils i poder expressar-los (1) ens permet completar un camí que segueix amb agafar distància (2), trobar el sentit (3) i posar-se en marxa (4).

4.-   “Escolteu, pregunteu, ajudeu a reconsiderar les opcions i sempre actueu amb respecte. Aquesta és la seqüència màgica a l’hora de liderar un equip, ja sigui una família o una empresa”
(vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/03/com-liderar-una-familia-o-un-equip.html). Les pistes per a tenir bones relacions tenen a veure, gairebé sempre, amb la capacitat d’escoltar l’altra persona i, a partir d’aquí, amb respecte, intentar ajudar-la a tenir en consideració més elements per tal d’arribar a una solució. Les relacions són, sense cap dubte, el més important a la vida. Treballar-les és una forma d’aconseguir arribar al benestar emocional.

5.- La definició d’una bona connexió es pot simplificar explicant que es tracta d’aquella en la que cada persona pot ser ella mateixa, una relació en la que pots tenir en compte el teu cor, la teva ment, la teva ànima i les teves passions
(vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/06/les-bones-connexions.html). Per educar necessitem tenir una bona connexió. Els pares hem de saber acompanyar en el procés de créixer i proporcionar un lloc segur en el que podran reflexionar sobre el que les convé. S’ha de saber disciplinar sense hostilitat i promoure les conductes prosocials (vegeu també https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/04/educar-per-un-mon-que-encara-no.html).


Continuarà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada