Passa al contingut principal

Amb esperança...

 “Perdem l’esperança, [Rebeca] Solnit suggereix, perquè perdem la perspectiva –perdem la visió de “l’acumulació de canvis incrementals, imperceptibles” que constitueixen el progrés” Maria Popova  https://www.brainpickings.org/2016/12/15/best-books-2016/

“Husserl es va obrir cap a fora. Va escriure sobre els seus móns vitals amb un esperit cosmopolita...i ho va fer en uns moments en els que la paraula “cosmopolita” es considerava un insult,moltes vegades s’interpretava com una paraula en codi que en realitat significava “jueu”. Es va queda aïllat a Friburg, però tanmateix va aprofitar les seves darreres xerrades dels anys trenta, a Viena i a Praga, per fer una crida vehement a la comunitat erudita internacional. Veient la “crisi” social i intel·lectual que l’envoltava, les va encoratjar a que treballessin junts contra l’auge de la irracionalitat i el misticisme, i contra el culte al que era merament local, per a poder rescatar l’esperit de la Il·lustració de raó compartida i lliure pensament. No esperava que ningú tornés a creure innocentment en el racionalisme, però sí argumentava que els europeus havien de protegir la raó, perquè si es perdia, el continent i el món cultural més ampli es perdrien amb ella” Sarah Bakewell “En el café de los existencialistas”





Font: Google





M’agradaria acabar l’any deixant clar que aquest blog és un lloc d’esperança. Esperança de canvi, de progrés, de superació... A pesar del dolor que ens hagin causat les pèrdues que hem tingut durant l’any. A pesar del dolor que ens fan sentir pèrdues passades que encara vivim com a ferides en la nostra carn. A pesar de la dificultat de viure determinats reptes que veiem com a difícils, gairebé com a intractables. A pesar de la incertesa que suposa tot el que no acabem de controlar.

Durant aquest any he viscut naixements i ruptures, distanciaments i apropaments, canvis i elements que semblen gravats en pedra. He patit, he rigut, he après, m’he equivocat, m’he meravellat de coses que no pensava que existien, m’he sentit traïda pel que esperava de la vida o de determinades persones, m’he conformada, m’he revoltada... He viscut. He estimat. Amb alegria, amb angoixa, amb por, amb esperança...

M’agradaria poder aportar alguna cosa significativa a la vida dels que m’envolten. M’agradaria poder ajudar a viure millor als que em consulten. M’agradaria aprendre més coses del que suposa ser persona i poder seguir el camí de la dignitat, amb sentit, entrega i passió.

Seguint l’esquema d’Eric Baker sobre les deu coses que fan cada dia les persones amb més èxit (vegeu http://www.bakadesuyo.com/2016/12/successful-people-2/ )  farem un repàs d’una part del que ha passat aquest any al blog.

1.- Tenir un ritual matinal. Tim Ferriss, l’autor del llibre “Tools of Titans”, explica que totes les persones d’èxit que va entrevistar tenien algun tipus de ritual que suposava començar el dia amb alguna pràctica de mindfulness, cosa que feia que passessin a ser més conscients i menys reactius. Aquesta pràctica podria començar per ser alguna cosa simple, com respirar de forma conscient durant uns moments.
Si voleu repassar quins són els beneficis de l’autoconsciència i quin tipus de pràctica poden ajudar-nos podeu mirar les entrades dedicades a la respiració (https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/04/el-cami-cap-al-benestar-superar-lestres.html i https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/11/les-bases-cientifiques-de-com-funciona_12.html ) o a la meditació (https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/11/les-bases-cientifiques-de-com-funciona_19.html ).

2.- Converteix les teves febleses en fortaleses. Accepta el que ets. Accepta el que tens. No tinguis por d’agafar el que tens de diferent i convertir-ho en la teva qualitat diferencial. Les coses no són bones o dolentes. Una gran lliçó en aquest sentit l’hem vista en les entrades https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/10/la-cara-adaptativa-i-amable-de-lansietat.html, https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/03/lestres-bo-i-lestres-dolent-visca.html  i https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/09/lart-destimar.html .

3.- (Adaptació pròpia) Simplifica el missatge (o no ignoris els clixés). Es tracta de tenir els nostres objectius expressats de manera simple, de manera que això ens ajudi a no despistar-nos del que realment és important. Un exemple el podríem trobar en https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/05/millorar-la-salut-creixer-com-persona-i.html .

4.- Sigues capaç de pensar, persistir i esperar.  Tim Ferriss a “Tools of Titans” explica que un dels llibres que les persones entrevistades havien regalat més vegades era “Sidharta” de Herman Hesse. En aquesta obra es parla de la necessitat de saber aturar-se i pensar, de seguir engrescat en l’acció una vegada començada i de saber esperar de forma pacient. Pensar suposa ser capaç de resoldre problemes de manera significativa i de demanar preguntes que altres persones no farien. Persistir suposa no deixar-se vèncer pel malestar del procés de seguir aprenent. Esperar suposa saber que obtenir els resultats és fer un camí que pot ser molt llarg.
Per a practicar una altra manera de pensar i aconseguir veure les coses de forma diferent, amb preguntes diferents, podem mirar les aportacions de Paul Dolan a https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/01/decidir-dissenyar-fer-la-nostra.html  o d’Emma Seppäla a https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/04/el-cami-cap-al-benestar-superar-les.html .

5.- Posa’t una tasca “per fer” durant la nit. Això suposa aprendre a escriure el que ens preocupa abans d’anar a dormir, posar-lo sobre el paper i deixar que el cap faci el que hagi de fer durant la nit. En el fons, s’aconsegueixen dues coses: una, aclarir el problema i els elements que el formen i dues, deixar-lo preparat perquè el cap el pugui lligar amb informació coneguda. Aquest consell està molt a prop de les informacions que ens recorden que funcionem millor si estructurem la informació i després deixem un espai de temps, fent una altra cosa, abans de tornar a afrontar el problema (vegeu, per exemple, https://www.scientificamerican.com/article/mental-downtime/ ).  


Continuarà...

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,