Passa al contingut principal

El camí cap al benestar: superar les falses teories sobre l’èxit




[Les sis teories sobre l’èxit que dominen la nostra cultura actual]”danyen la nostra capacitat per a connectar de manera productiva amb els altres, impedeixen la creativitat en la feina, disminueixen la nostra energia, no deixen que rendim el nostre màxim i ens fan menys resilients davant els reptes i els fracassos. La investigació suggereix que és més probable acabar cremat, aïllat i patint per la nostra salut física i mental” Emma Seppälä “The Happiness Track”






L’altra dia una persona a la consulta em comentava que ara que la seva filla ja era més gran se n’havia adonat de les seves equivocacions. Ella creia que l’havia de pressionar cap a l’èxit i pensava que havia d’intentar canviar la seva manera de fer per tal de que tendís a aconseguir les millors notes possibles. La filla, una nina tranquil·la, però sociable i sensata, no acabava d’entendre el perquè de tanta pressió i, simplement, anava fent. La dona ara pensava que tantes males estones discutint i intentant que la filla fos una màquina de rendiment havia suposat una pèrdua de temps i d’energia. També donava gràcies pel fet de que la nina tingués prou personalitat com per a deixar-la córrer, sense fer massa cas dels seus missatges, moltes vegades catastrofistes.

En un moment determinat em va dir que esperava que avui les coses fossin diferents. Jo vaig dir-li que, desgraciadament, la història no anava cap aquí (vegeu l’entrada http://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/04/quan-els-pares-posem-en-perill-la.html). Com diu una altra clienta “què les passa als pares que volen que tots els fills acabin de ministres?”. El problema, però, no són tant les expectatives dels pares com el que suposa per a l’agenda dels fills: una sobresaturació que no deixa temps per al joc i per a la socialització lliure. A més, circula la idea que la qüestió és centrar l’atenció en les activitats, pressionar perquè no es despistin i implementar una disciplina fèrria que les condueixi a l’èxit, encara que això suposi estrès o infelicitat.

Emma Seppälä, en el seu llibre “The Happiness Track”, considera que per aconseguir el benestar haurem de superar aquestes teories sobre l’èxit que van circulant per la nostra societat. Afirma que el que fa que els pares pressionin als nins, o que els adults ens pressionem a nosaltres mateixos, es basa en sis principals teories que demostren ser falses:

1.- No t’aturis mai d’anar fent coses. Estigues centrat en anar fent coses. Per aconseguir més coses i ser competitiu has d’anar d’una activitat a una altra, sempre pendent del que va després a l’agenda.
2.- No hi pot haver èxit sense estrès. L’estrès és inevitable si vols tenir èxit. El patiment i les renúncies són inevitables i inclús necessàries.
3.- S’ha de perseverar sigui quin sigui el cost. S’ha de fer feina fins al límit. S’ha de gastar fins a la darrera gota d’energia mental en la tasca a fer, malgrat les distraccions i les temptacions.
4.- Centra’t en el teu camp. S’ha d’estar immers en l’àrea de coneixement que s’ha triat o en l’activitat que s’està fent, sempre de manera exclusiva. Només es pot tenir èxit si es concentren les energies en un únic camp d’acció i s’esdevé un expert.
5.- Basa’t en les teves fortaleses. Fes el que se’t doni bé. Allunya els teus esforços de les àrees en les que tens problemes. Si vols descobrir els teus talents i les teves debilitats, has d'esdevenir el teu crític més sever.
6.- Mira de ser el número ú. Mira pels teus interessos. L’objectiu és guanyar als altres, ser millor.

Tanmateix, aquestes teories condueixen al colapse, tard o d'hora. Seppälä afirma que els estudis sobre l’èxit indiquen que aquest es dóna, i és possible fruir-ho i mantenir-lo, si va acompanyat del benestar emocional. Per això, com a alternativa, proposa sis claus per tal d’arribar a la felicitat i a l’èxit:

1.- Viu el moment (treballa centrat en el moment). En lloc d’anar d’una tasca a una altra amb el cap en el que ens queda per fer, hem d’aprendre a viure el moment, pendents de la tasca o de les converses que tenim. Aquesta estratègia millora la productivitat i, a més, fa que se'ns pugui veure com a persones carismàtiques.
2.- Pivota sobre la teva resiliència. En lloc d’anar saturant-nos, hem d’aprendre a entrar en estats de recuperació. Aquesta estratègia permet afrontar els reptes sense estrès addicional.
3.- Gestiona la teva energia. En ves de deixar-nos dur per pensaments i emocions esgotadors, hem d’aprendre a mantenir-nos calmats i centrats. Així, podrem tenir suficient energia pels moments en el que és més necessària.
4.- Estigues sense fer res. En lloc d’estar tot el teu temps centrat en el teu camp de feina, cerca temps per a perdre’l, per a passar-ho bé i cultiva interessos irrellevants. Això ens converteix en més creatius i innovadors i farà més probable l’aparició d’idees trencadores.
5.- Sigues compassiu amb tu mateix. En lloc de centrar-te en les teves fortaleses i autocriticar-te, sigues compassiu amb tu mateix i deixa que el teu cervell pugui aprendre coses noves. Això et permetrà millorar la teva capacitat de superar reptes i d’aprendre dels errors.
6.- Mostra compassió cap als altres. En lloc d’estar centrat en tu mateix, expressa compassió cap als altres i mostra interès per ells. Mira de donar suport a les persones que t’envolten. Això millora de forma dramàtica el compromís dels altres amb tu i augmenta la productivitat, l’execució i la influència del grup en el que et mous.

Aquestes estratègies són l’alternativa a les que explicàvem abans. A part de millorar la possibilitat d’èxit, està demostrat que milloren el benestar psicològic i físic. Així, fan possible una vida més feliç i plena de propòsit i significat.

Pregunta: Quines són les estratègies que ara estem aplicant a la nostra vida i a la dels que ens envolten?
Continuarà...


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,