Passa al contingut principal

Com meravellar-nos ens pot fer més humans



“Sí, la gent, a vegades, fa coses horribles i podem especular sobre perquè les fan fins que se’ns acabin les paraules i el seny. Però el diable només preval quan ens equivoquem. Hi ha molta més bondat en el món –tot el que hem de fer és recordar-nos-la uns als altres, fer-la sorgir i refusar renunciar-hi.” Maria Popova  http://www.brainpickings.org/2015/02/09/hope-cynicism/?utm_content=buffer45f85&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

        
La gran Clara Segura ens va regalar una actuació memorable a l’Auditori de Manacor el divendres 22 de maig passat. He de dir que Pablo Derqui no deixa de meravellar-me amb els seus registres, però no puc deixar de sentir una debilitat per la qualitat interpretativa de l’actriu protagonista d’aquesta versió d’Una giornata particolare.

Una giornata particolare  és una obra de teatre basada en la pel·lícula del 1977 del mateix nom. Ambientada a Roma, al maig de 1938, en ple feixisme italià i amb el rerefons de la visita de Hitler a la ciutat, hi trobem dos protagonistes, una mestressa de casa encisada per la figura de Mussolini i un intel·lectual homosexual que ha estat expulsat de la ràdio per “no ser prou home”. Els dos es troben, al principi xocant com a figures contraposades, al final reconeixent en ells el dolor de la marginació.

Vaig sortir de la funció trista, trista per totes aquelles persones que es senten soles i que viuen el rebuig dels altres fins a arribar a una espècie d’autoodi, a odiar-se a si mateixos, a no acceptar-se i sentir la vergonya de ser com són. Ningú mai hauria de passar per això. Ningú hauria de passar pel tràngol de no poder connectar amb la compassió, amb el que suposa practicar-la, és a dir, amb el reconeixement de la humanitat compartida.

Tots hauríem de tenir dret a sentir-nos dignes, independentment de les nostres orientacions sexuals, del nostre temperament, de les nostres idees religioses...Hauríem de saber pensar que hi ha moltes coses que no triem, les nostres fortaleses, el nostre caràcter primari, les circumstàncies que potencien determinats circuits i no d’altres, la nostra infància, la cultura educativa dels nostres pares...I, tanmateix, hauríem de fer-nos càrrec de tot això amb acceptació tranquil·la, l’única actitud que fa possible que després puguem canviar alguna cosa i decidir el que volem fer amb el que tenim.

Tots tenim prejudicis. Però només si ho admetem, només si ens adonem del que suposen, podem superar-los per tal de no ser injustos amb els que considerem “estranys” o “rars” o “diferents” d’entrada.

Tots tenim les mateixes emocions. Tots tenim por, sentim angoixa, ens alegrem, ens meravellem...Tots, independentment de les nostres històries, tenim la necessitat de sentir-nos acceptats, valorats, apreciats... Per això podem sentir el dolor dels rebutjats, empatitzar amb el seu patiment...

En un article de The New York Times (vegeu http://www.nytimes.com/2015/05/24/opinion/sunday/why-do-we-experience-awe.html?_r=0),  Paul Piff i Dacher Keltner expliquen que la capacitat de meravellar-nos provoca un estat emocional que fa que les persones cooperem més i que ens sacrifiquem pel benestar dels altres. La contemplació de la natura, de l’art, la lectura, l’escolta de música, activitats que provoquen admiració, porten a les persones a sentir-se menys narcisistes i fan que la gent es sentin més a prop d’experimentar sensacions d’humanitat compartida. En paraules dels autors “proporcionant experiències d’admiració, es redefineix el jo en termes del col·lectiu i s’orienten les nostres accions cap a les necessitats dels que ens envolten”.

Els autors es mostren molt preocupats pel fet que la societat i les nostres estructures educatives no tenen en compte aquests factors. De fet, els programes de plàstica i de música s’estan desmantellant per tal de “millorar” el rendiment en determinades àrees i, de cada vegada més, els nens i els joves disposen de menys temps per tal d’entrar en contacte amb la natura. Això només portarà, diuen, a que s’accentuï l’individualisme, el fet d’anar cadascú al seu interès, el materialisme i el sentir-se menys connectats amb els demés.

Necessitem més música, teatre, contacte amb els arbres, amb els cels estrellats, amb els patrons que genera el vent sobre l’aigua...Totes aquestes coses ens fan més humans, ens permeten sentir la connexió amb el que compartim amb els altres i ens poden fer obviar les diferències que, a primera vista, pensem que ens separen.

Gràcies, Clara Segura!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d