Passa al contingut principal

Proximitat emocional i enamorament



Diuen que, en una relació, el problema no són els conflictes sinó les reconciliacions. Els conflictes formen part de la normalitat de la vida: tots tenim un temperament, una història i una manera de veure les coses, la nostra. És normal que no estem d’acord en moltes coses. El problema ve quan el desacord s’enquista i veiem les posicions de l’altra persona com la causa de tots els mals. Per això, el que és fonamental en una relació és entendre que l’altra, com a persona, té la seva pròpia visió i intentar posar-nos en la seva pell, ni que sigui durant un moment.

Diu un refrany indi que no has de jutjar a ningú fins que hagis fet molts quilòmetres amb les seves sabates. Diu John Gottmann que, en una relació, el més important és tenir clar què hi ha en el mapa vital de l’altra, quins són els seus somnis, quines són les seves pors, quins són els seus valors. L’amor només és possible des del respecte. I el respecte no consisteix en, simplement, tolerar, sinó que ve de la comprensió. I, aquesta, prové del coneixement en profunditat de l’altra.

En tot això anava pensant, quan em vaig trobar amb un article sobre el fet d’enamorar-se d’algú, de com un autor havia provat en un experiment que el fet de compartir informació de cada vegada més personal, generava proximitat emocional que, per la seva banda, feia més probable un enamorament (vegeu http://www.nytimes.com/2015/01/11/fashion/modern-love-to-fall-in-love-with-anyone-do-this.html?_r=1 ). L’autora, Mandy Len Catron, conta com, a partir de compartir les qüestions proposades per Arthur Aron, es va generar una forta afinitat entre ella i l’altra persona. Les preguntes generadores de proximitat emocional que van trobar són les següents, en conjunts que van aprofundint més en la intimitat de cada un (vegeu http://www.stafforini.com/txt/Aron%20et%20al%20-%20The%20experimental%20generation%20of%20interpersonal%20closeness.pdf ):

Conjunt I
1.- Si poguessis triar a qualsevol persona per a convidar-la a sopar, a qui triaries?
2.- T’agradaria ser famós? En quin sentit?
3.- Abans de fer una cridada de telèfon, penses el que has de dir? Per què?
4.- Com seria un dia “perfecte” per a tu?
5.- Quan vas cantar per a tu mateix per darrera vegada? I per a una altra persona?
6.- Si fossis capaç de viure fins als 90 anys, retenint o bé el cap o bé el cos d’una persona de 30 anys pels pròxims 60 anys de la teva vida, què triaries?
7.- Tens algun secret pressentiment sobre com moriràs?
8.- Anomena tres coses que sembla que tingueu en comú tu i el teu company?
9.- Per quina cosa de la teva vida et sents més agraït?
10.- Si poguessis canviar alguna cosa sobre com et vas criar, quina canviaries?
11.- Pren-te 4 minuts i conta la teva vida al teu company, amb tant de detall com sigui possible.
12.- Si et poguessis despertar demà havent guanyat qualsevol qualitat o habilitat, quina triaries?

Conjunt II
13.- Si una bola de cristall pogués contar-te la veritat sobre tu mateix, la teva vida, el teu futur o qualsevol altra cosa, què voldries conèixer?
14.- Hi ha alguna cosa que hagis somniat fer durant molt de temps? Per què no l’has feta?
15.- Quin és el major assoliment de la teva vida?
16.- Què és el que valores més en un amic?
17.- Quin és el teu record més estimat?
18.- Quin és el teu record més terrible?
19.- Si sabessis que t’has de morir de sobte, d’aquí a un any, canviaries res de la teva manera de viure? Per què?
20.- Què significa l’amistat per tu?
21.- Quin paper juguen l’amor i l’afecte en la teva vida?
22.- Compartiu de manera alternant alguna cosa que considereu que sigui una característica positiva del company. Ho heu de fer 5 vegades.
23.- Com de propera i càlida és la teva família? Creus que la teva infància va ser més feliç que la de la majoria de gent?
24.- Com et sents respecte a la relació que tens amb la teva mare?

Conjunt III
25.- Feu cadascú 3 afirmacions que comencin per “nosaltres” i que siguin vertaderes. Per exemple “Nosaltres estem tots dos en aquesta sala sentint...”
26.- Completa la frase: “M’agradaria tenir algú amb qui poder compartir...”
27.- Si t’haguessis de convertir en un bon amic del teu company, per favor, comparteix alguna cosa què podria ser important què sabés ell o ella.
28.- Conta al teu company què t’agrada d’ell; sigues honest i no diguis coses que no diries a algú que acabes de conèixer.
29.- Conta al teu company un moment compromès de la teva vida.
30.- Quan vas plorar per darrera vegada davant una altra persona? I sol?
31.- Conta al teu company alguna cosa que ja t’agradi d’ell o ella.
32.- Hi ha alguna cosa tan seriosa que no se’n pugui fer broma?
33.- Si et morissis aquesta tarda sense tenir oportunitat de comunicar-te amb ningú, a qui i què és el que et sabria més greu no haver dit? Per què no li has dit encara?
34.- Si la teva casa es cremés amb tot el seu contingut i, a més dels teus éssers estimats, tinguessis l’oportunitat de salvar una cosa, quina salvaries? Per què?
35.- Quina mort, de tota la gent de la teva família, trobaries més terrible? Per què?
36.- Comparteix un problema personal i demana consell al teu company sobre com ell o ella ho manejarien. També demana al teu company que et retorni com veu que et sents respecte al problema que has triat.

Bones preguntes!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,