Passa al contingut principal

Una reflexió sobre el bullying



Molt sovint, fruit de la profunda inseguretat del bully, el bullying opera a través de l’exclusió i de l’atac. Més que admetre les pròpies febleses, els bullies controlen la seva ansietat desplaçant-la, descarregant-la sobre objectius fàcils.

En la majoria dels incidents, els observadors o els amics del bully col·laboren en les burles cap a la víctima o encoratgen al bully. Els sistemes poden fer bullying tant com els individus.
Fer bullying a algú per tal de fer-lo callar o humiliar-lo o minar el seu sentit de la realitat, és una manera segura de crear un enemic.
Destapar el problema ens retorna la capacitat d’actuació, però confrontar un bully directament pot ser perillós.
Distanciar-se psicològicament del bully és més important que fer-li veure la veritat.
Recuperar el respecte per un mateix que ens ha pres un abusador és un treball interior que no necessita el seu reconeixement ni el seu permís. Fa falta molt coratge per superar la situació per nosaltres mateixos, amb moltes veus que mantindran una visió oposada -evitant, amagant o negant el que està passant” 
Sharon SalzbergLove your enemies”

El bullying és una forma de conducta agressiva que es va repetint en el temps en contra d’una persona que es sent indefensa a l'hora de defensar-se a ella mateixa. Es pot manifestar de formes diferents: pegar, posar malnoms, excloure socialment, fer córrer rumors negatius o enviar missatges insultants.

Els estudis mostren que sobre un 26% dels adolescents (1 de cada 4, aproximadament) es veuen implicats en el bullying: un 12,6% com a víctimes, un 10,7% com a perpetradors i un 3,6% com a perpetradors i víctimes. El bullying creix progressivament durant l’escola primària, té un màxim durant la primera secundària (entre els 12 i els 14 anys), el temps que els estudiants renegocien la seva posició en el nou grup de companys, i baixa al final de l’adolescència. Les conseqüències del fenomen poden ser severes i duradores, incloent baixa autoestima, depressió, problemes de rendiment escolar, problemes de conducta, psicosi i augment en el risc de suïcidi.

Els individus resilients són aquells que mostren uns resultats emocionals i conductuals positius malgrat haver patit bullying. La resiliència no es considera un tret de personalitat, sinó que seria una capacitat que es desenvoluparia amb el temps, gràcies a la interacció entre factors protectors i les relacions positives amb membres de la família i amb gent de la mateixa edat. Alguns autors distingeixen tres fonts bàsiques de protecció: característiques individuals (que inclourien l’autoestima i l’autonomia), ambient familiar (definit com a relacions positives amb els pares, caracteritzades per la calidesa, l’harmonia i l’absència de negligència i conflicte) i comunitat (que inclouria interaccions positives amb iguals, caracteritzades per confiança, suport i absència de conflicte, bones relacions de veïnatge i bona adaptació escolar). Les relacions personals amb la família i amb els iguals servirien per tal d’augmentar o disminuir el risc de resultats negatius davant l’adversitat.

En un estudi del 2013, Maria Sapouna i Dieter Wolke conclouen que a pesar de patir bullying alguns adolescents es mostren resilients i presenten baixos nivells de depressió i pocs problemes de conducta. Els nens amb alta autoestima, que es senten menys alienats socialment i que experimenten nivells baixos de conflicte amb els pares i amb els germans, són més resilients i mostren nivells més baixos de depressió. Les nenes que tenen més autoestima, que experimenten nivells baixos de conflicte amb pares i germans i que tenen menys amics íntims, es mostren més resilients i mostren menys problemes de conducta.  

L’ambient familiar, així, juga un paper significatiu en la resiliència i protegeix als adolescents de les experiències negatives en la primera adolescència. Els mecanismes a través dels quals passa això encara no s’acaben d’entendre, però alguns estudis assenyalen que el suport dins i fora de la família promou l’autoestima i indueix sentiments positius sobre la relació d’un mateix amb els altres, augmentant la percepció de que la persona pot afrontar de manera positiva les experiències negatives derivades del bullying. Per altra banda, un ambient familiar positiu acompliria una funció alleujadora de l’estrès produït pel bullying, de manera que l’adolescent podria afrontar de manera més efectiva les seqüeles emocionals.

Tanmateix, els autors expliquen que el model dels factors que ells consideren en aquest estudi (autoestima, relació amb els pares i germans, relació amb iguals), encara que significatiu, només explica un 12% de la variància en la resiliència. Suggereixen que es considerin altres factors en pròxims estudis.

Bona reflexió!

P.S. Jo vaig patir bullying durant la Primària. Una nina de la classe, na Cati Bonnín, es va dedicar durant anys a fer burla de mi, parlar malament als altres, fer-me bromes pesades, excloure’m de festes i reunions. Sobre els 13-14 la cosa es va intensificar i vaig arribar a la conclusió que havia d’acceptar la situació i no donar-hi massa voltes. Havia de buscar-me la vida i relacionar-me amb gent que no estès en la seva òrbita o acceptar que aquesta gent en privat eren agradables. Anar a l’Institut va acabar de fer la feina. Les úniques vegades en les que la situació em desesperava eren quan intentava entendre què havia fet jo perquè m’odiés tant. Quan vaig entendre que el problema era ella i no jo, mai més res del que va fer va tornar a plantejar-me cap dilema.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d