Sonja
Lyubomirsky, en el seu llibre “La ciencia de la felicidad”, ens proposa una
activitat pel benestar que cerca que aconseguim assaborir les alegries de la vida.
La majoria del nostre temps vivim pendents del que ja ha passat o del que
passarà. Això no deixa que ens adonem de que la vida i les seves alegries passen
en present i que un dels ingredients de la felicitat és que siguem capaços de fruir de
les experiències positives. La majoria de nosaltres ens recordem d’això només
després d’haver tingut dificultats (una malaltia, un dolor agut, una pèrdua,..). Així,
durant un temps, veiem la vida d’una altra manera, essent conscients dels dons
que ens proporciona, fruint de les petites coses.
Els
investigadors, explica Lyubomirsky, defineixen fruir com els pensaments o els
comportaments capaços de generar, intensificar i prolongar el plaer. Per
exemple, quan ens aturem a fixar-nos en els matisos de llum presents en una
posta de sol estem fruint. També ho fem quan ens alegrem i participem dels
nostres èxits i dels dels nostres amics. O quan deixem de badar i passem a estar
presents en la situació, vivint cadascun dels moments.
La diferència
entre l’experiència de fluir i la de fruir resideix en el fet de considerar la
pròpia situació, essent conscients del moment. No es tracta de demanar-nos
contínuament si estem fruint, sinó d’aterrar en la nostra pròpia experiència i
viure-la. Les persones podem aprendre a fruir anticipant les experiències
positives i recalcant i mantenint de forma conscient aquests moments
agradables. A més, també podem recordar deliberadament els fets positius que
ens han passat, de manera que podem aconseguir fer renéixer el plaer una vegada
que ja han passat.
Un dels obstacles
que fan més difícil mantenir-se centrats a l’hora de proposar-se fruir és la
ruminació (vegeu l’entrada http://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/04/les-estrategies-de-regulacio-emocional.html). Per altra banda, s’ha de recordar que si no som
capaços de mirar la nostra realitat amb ulls de nen, l’anomenada “adaptació
hedonista” (que fa que el plaer, una vegada repetida una experiència, vagi
disminuint) ens impedeix fruir de manera continuada de les situacions.
Per tal d’aconseguir
superar aquestes dues dificultats i generar experiències que ens facin fruir del moment, Lyubomirsky proposa una sèrie d’activitats:
Assaborir les
experiències comuns (d’això en podria ser un exemple l’exercici de la xocolata,
vegeu l’entrada http://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/06/un-exercici-mindfulness.html). Una manera d’augmentar la felicitat consistiria en
dedicar uns quants minuts, una vegada o dues per dia, a fruir de veres d’alguna
cosa que normalment fem aviat. Podria ser menjar alguna cosa, dutxar-nos,
caminar, despedir-nos o saludar a algú, etc.
Frueix i
rememora amb familiars i amics. Fruir d’alguna cosa amb altres persones a
vegades resulta més fàcil. El plaer de caminar, d’escoltar música o de tastar
un nou menjar es veu accentuat pel fet de compartir-lo. O, recordar alguna
situació compartida, fa més fàcil fruir de l’experiència de rememorar-la. La
reminiscència compartida, segons els investigadors, va acompanyada de moltes
emocions positives com l’alegria, la satisfacció, l’orgull, el sentiment d’haver
aconseguit els objectius marcats.
Transporta’t a
tu mateix. La força de visualitzar una situació en la que s’ha fruit molt, com
per exemple fent un passeig per la vora del mar, pot salvar-nos dels moments
dolents i proporcionar-nos una positivitat que ens permeti superar les
dificultats. Les instruccions podien ser: “ d’una llista de record positius,
tria’n un. Asseu-te i respira profundament. Tanca els ulls i mirar de pensar en
la situació. Deixa que et vinguin imatges i mira de visualitzar la quantitat
més gran de detalls possible. Concentra’t en les imatges”.
Reviu els dies
feliços. Pensa en un dels dies més feliços de la teva vida i mira de reviure’l
dins del teu cap com si es tractés d’un DVD. Pensa en el que va passar i
tractar de visualitzar tots els detalls possibles: els teus pensaments, les
teves emocions, el que vas fer. Limita’t a reviure i a fruir de tot el que es
va desplegant. Dedicar-hi 8 minuts durant 3 dies pot tenir conseqüències
positives fins a quatre setmanes després.
Estigues obert a
la bellesa i a l’excel·lència. Permetre’s mirar alguna cosa bella o alguna
mostra de talent o virtut ens obre camins cap a l’alegria, cap a les connexions
profundes i cap al sentit. Es tracta d’esforçar-se per tal d’aprendre a
meravellar-se del que és.
Sigues
conscient. Aquesta és una de les moltes versions de les tècniques de mindfulness.
Les persones que són capaces de viure en “l’ara i aquí” és més probable que
siguin felices i optimistes, que tinguin confiança en elles mateixes i estiguin
satisfetes amb la seva vida. També, és menys probable que estiguin deprimides,
enfadades o preocupades. Per altra banda, la presència fa que les experiències
positives siguin més freqüents i intenses i que les relacions amb els demés
siguin més satisfactòries. Els programes de 8 setmanes que treballen el fet d’estar
presents “ara i aquí” han demostrat la seva eficàcia (vegeu l’entrada http://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/12/els-beneficis-del-mindfulness-sobre.html i la
pàgina web www.andresmartin.org).
Frueix amb els
sentits. Centra la teva atenció en les experiències sensorials que tens a cada
moment, amb qualsevol dels sentits corporals. Prova aquesta tècnica (una adaptació de collita pròpia): “Asseu-te
en una cadira, amb l’esquena dreta i els braços relaxats. Fes unes respiracions
profundes i fixa’t bé en 5 coses que entrin dins del teu camp visual. Observa
els colors, les ombres, les textures, les formes. Després, tanca els ulls i
concentra’t en 5 sons i deixa que ocupin tota la teva atenció. Segueix amb els
ulls tancats i observa 5 sensacions corporals, per exemple, els peus en
contacte amb el calçat, les cames en contacte amb la cadira, la pell en
contacte amb la roba, la sensació de la respiració en l’abdomen...Finalment,
sent tot el cos, l’espai que ocupa. Torna a fer unes respiracions profundes i
obre els ulls”.
Crea un àlbum de
records gratificants. Podem generar un àlbum amb imatges per a poder consultar
en qualsevol moment i que ens asseguri sentiments de benestar i felicitat.
Podem posar-hi fotos de les persones estimades, dels llocs que ens agraden, d’imatges
estètiques, de documents que ens recorden èxits passats...
Cerca
experimentar profundament les experiències agredolces. Una experiència
agredolça és aquella que ens fa sentir coses positives, però que sabem que s’acabarà
aviat: unes vacances, la visita d’un amic, una etapa de la vida...La certesa de
la fugacitat fa que ens concentrem més en el present i que, per tant, puguem
fruir-ne més.
Incrementa la
nostàlgia. Els sentiments de nostàlgia generats pel fet de pensar en etapes passades
ens fan sentir la calor del passat i ens desperten records de bellesa, plaer,
bondat i amor. No s’han de comparar amb el present; es tracta de concentrar-se
en els records positius i en com han enriquit la nostra vida.
Bona pràctica!
Fantàstic! :D
ResponElimina