Passa al contingut principal

Les dimensions emocionals (i II)


Les sis dimensions emocionals que ens presenta Richard Davidson en el seu llibre “The Emotional Life of Your Brain” mostren una relació directe amb determinats circuits cerebrals i aquestes vies, per la seva banda, presenten una considerable plasticitat. Gràcies a això, les persones podem canviar la nostra vida emocional i lligar-la de forma consistent al que considerem que són els nostres valors centrals.

Autoconsciència, Sensibilitat al Context i Atenció són les dimensions que ens quedaven per explicar. La primera d’elles, Autoconsciència, està lligada a una estructura funcional molt important: l’ínsula, que elabora mapes del que passa a les nostres vísceres: cor, fetge, colon, òrgans sexuals, pulmons, estómac, ronyons. A més, hi envia instruccions per tal de regular la seva activitat. L’activació d’aquesta estructura està relacionada amb una major consciència del propi cos i també de les emocions. Quan aquesta és exagerada poden aparèixer problemes d’ansietat o hipocondria. Quan està molt poc activada podem trobar-nos amb persones que no són gens conscients de les pròpies emocions i estats corporals.

La manera més contrastada de regular l’activació de l’ínsula és la Meditació amb Atenció Plena, amb el programa de Reducció d’Estrès ideat per Kabat-Zinn i adaptat en castellà per Andrés Martin (www.andresmartin.org). Podem aconseguir reduir l’impacte de les informacions corporals que arriben a aquesta estructura i, també, al mateix temps, fer-nos més conscients de les nostres pròpies emocions sense que ens afectin negativament.

Per altra banda, la nostra posició sobre la dimensió Sensibilitat al Context ens indicaria la facilitat per regular les respostes emocionals i adaptar-les a la situació o al context. Aquesta regulació sembla dependre de la interacció de diverses estructures amb l’hipocamp, conegut per la seva relació amb la memòria. Les dificultats per a discriminar contextos socials poden portar a conductes inapropiades que dificulten el benestar. Un dels casos extrems de disfunció en aquesta dimensió és el de l’Estrès Post-Traumàtic o SEPT, en el que després d’un trauma, la persona torna a reviure les sensacions en situacions quotidianes, com per exemple tenir molta ansietat davant un cotxe aturat després d’haver patit un accident. Una manera de tractar aquesta alta Sensibilitat al Context és la denominada Teràpia d’Exposició que comença pel domini d’una tècnica d’autocalma i segueix per l’exposició progressiva a la situació angoixant fins que les reaccions negatives desapareixen.

La dimensió de l’Atenció indica fins a quin punt ens podem mantenir centrats en un determinat objectiu, sense perdre’ns en possibles distraccions. El circuit de l’atenció selectiva està format pel Còrtex Prefrontal i el Parietal. Una de les tècniques que ha demostrat la seva capacitat per tal d’augmentar la capacitat atencional torna a ser la Meditació amb Atenció Plena o Mindfulness. Per tal de tenir una atenció més oberta i menys focalitzada hauríem de practicar la Meditació que treballa la presència oberta.

Davidson ens mostra el camí cap a un major benestar: ens hem de conèixer i; en funció del que considerem important a la nostra vida, decidir el que considerem que seria important modular per tal de viure una vida amb sentit, entrega i passió.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,