Passa al contingut principal

Els estils emocionals i el benestar



He de confessar que sent fascinació per determinades persones: aquelles que, malgrat les coses vagin fatal, continuen essent capaces de mantenir les seves rutines i, inclús, inicien interaccions positives o mostren interès pel benestar dels altres. La meva fascinació ha fet que em demanés contínuament com ho fan, com aconsegueixen reorientar la seva atenció cap a les coses positives. Sempre he pensat que aquest “com” era l’element crucial de la història. D’acord, segur que molts pensareu que és una qüestió innata, un do, però per pura deformació professional he estat sempre convençuda que a destacar determinats elements de dins d’un context se’n pot aprendre.

Encara que hi hagi persones que criden l’atenció pel seu caràcter alegre i per la seva gran amabilitat, també he anat observant que hi ha “sagues familiars”, en el sentit que, a mesura que tornes gran i convius amb diferents persones constates que hi ha “maneres de fer” familiars, estils de manejar situacions que fan que els conflictes, d’altra banda inevitables, siguin més fàcils de resoldre.

Per tot això, l’aparició d’un llibre sobre estils emocionals em va interessar molt. A més, es tracta d’un gran científic i estudiós d’estats positius, entre els quals destaca la compassió. Parlo de Richard J. Davidson, psicòleg i un dels directors del “Mind and Life Institute”, un grup dedicat a promoure el diàleg entre el coneixement científic i el Dalai Lama.

En el llibre “The Emotional Life of Your Brain” explica que els més de trenta anys d’investigació sobre les bases cerebrals de les emocions, l’han portat a concloure que cada persona és el resultat d’una combinació única de sis dimensions: Resiliència, Perspectiva, Intuïció Social, Autoconsciència, Sensibilitat al Context i Atenció. Venim al món amb el nostre propi bagatge, però aquest, per la gran plasticitat del nostre cervell, va canviant en funció de l’experiència. Podem canviar el nostre Estil Emocional, però per això, primer hem de ser conscients de quina posició ocupem en cada una de les dimensions i després, en funció del que volem en la vida, decidir quins canvis hem de fer per tal de trobar-nos millor.

Davidson deixa clar que la cultura humana és el resultat de persones molt diferents pel que fa als seus Estils Emocionals. De fet, no podem afirmar que hi hagi una posició ideal o el que podríem anomenar col·loquialment una personalitat ideal, però sí que determinades combinacions poden fer la vida més fàcil. I determinades posicions en diferents dimensions poden fer la vida molt més difícil, com en el cas de les persones amb una Perspectiva molt negativa, marcada per la presència de moltes emocions negatives i poques positives.

En el llibre, després de presentar cada una de les dimensions, l’autor proposa les vies per tal de modificar la nostra posició en elles. Entre totes elles en destaca una: la meditació en totes les seves formes. Així, la via per viure una vida millor passa per l’autoconeixement, l’autoconsciència i l’acceptació.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,