Passa al contingut principal

Adaptar l'ambient al nostre Estil Emocional


Les dimensions dels estils emocionals que ens presenta Richard Davidson parlen de: la capacitat de recuperar-nos dels petits entrebancs o dels grans cops en la vida, Resiliència; la capacitat de desxifrar adequadament els senyals dels altres, Intuïció Social; la tendència a veure la part lluminosa o fosca de la vida, Perspectiva o Visió; la tendència a adonar-nos-en de les pròpies sensacions corporals o emocions, Autoconsciència; la capacitat d'adaptar la nostra conducta en funció de la situació, Sensibilitat al Context; i, finalment, l'habilitat de mantenir la nostra atenció centrada en l'objectiu marcat, Atenció.

A part dels exercicis proposats per l'autor, una altra cosa que podem fer per tal de modular la nostra posició en les diferents dimensions que presenta Richard Davidson és adaptar l’ambient al nostre estil emocional. Així, en el cas de la Resiliència i per tal de recuperar-nos més ràpidament de l’adversitat hauríem d’anar-nos-en de la situació estressant. En cas de voler modular una resposta de recuperació massa ràpida davant el malestar, i que pot semblar desconsiderada amb els altres, es tractaria de fer el contrari: quedar en la situació el més temps possible. En el cas d’una Perspectiva o Visió massa negativa podríem exposar-nos a estímuls que ens recordessin coses bones, com per exemple fotos que de situacions gratificants que aniríem canviant setmanalment. Una visió massa positiva i poc realista ens demanaria que féssim el contrari. Les persones amb una visió negativa també solen presenta nivells baixos d’energia i farien bé de no triar professions estressants, segons Davidson.

En el cas de la Intuïció Social les persones amb un nivell baix es beneficiarien de marcar rutines per tal d’evitar contactes amb estranys. A les persones amb un nivell alt, que estan massa pendents dels altres, les aniria bé, també, restringir les relacions socials a moments determinats del dia. Per altra banda, les adaptacions en el cas de presentar una baixa Autoconsciència passarien per evitar distraccions i estar en ambients tranquils que permetrien estar més pendents dels senyals corporals. En cas de una posició extrema en la dimensió, el millor seria el contrari: estar en contextos amb una alta estimulació externa, per tal de distreure’ns.

Les puntuacions extremes en la dimensió Sensibilitat al Context podrien abordar-se minimitzant el nombre de situacions a les quals ens exposem. Les adaptacions ambientals proposades per Davidson en cas de l’Atenció passen per minimitzar distraccions per tal d’augmentar el focus (ordinador, TV, mòbils, etc) i només fer una cosa cada vegada o per rompre la hiperconcentració periòdicament, introduint distractors.

Davidson ens proposa arribar al benestar emocional gràcies a l’autoconeixement i a la gestió de la nostra conducta. El nostre comportament canvia el nostre cablejat cerebral que, per la seva banda, canvia el nostre comportament. Aquest és el gran missatge. En el fons, es tracta de deixar clar que una cosa és la nostra tendència natural a enfocar les coses d’una manera determinada i, l’altra, la capacitat humana de gestionar el que tenim, en funció de les metes que ens marquem.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,