dissabte, 21 d’abril de 2018

Als meus 5 ximpanzés


“Els amics dels amics dels nostres amics influiran en nosaltres (ens contagiaran) en coses com el nostre pes, la nostra predisposició a mantenir determinades relacions sexuals, el consum de tabac, la felicitat o la probabilitat de patir una determinada malaltia” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/05/la-importancia-dels-amics-dels-nostres.html

“Les persones que dediquen més temps a parlar en profunditat amb els altres són més felices que les que parlen més de coses superficials.” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2015/11/parlem-amb-profunditat.html


Sopant l’altra vespre amb en Guillem, el meu primer i gran ximpanzé, parlàvem sobre la importància de les relacions en la nostra vida. Els humans som una espècie ultrasocial, necessitem establir vincles i el pitjor dels mals que ens poden desitjar és la solitud (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/04/la-solitud-es-el-pitjor-dels-mals.html ).

L’amor ens dóna vida, ens protegeix de les malalties (sí, seriosament parlant, vegeu http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/283/1837/20160958.long ) i és el factor més important que es troba darrera del benestar i la longevitat. Aquest missatge és el que destaquen els experts que estudien les relacions i l’efecte de la solitud sobre les persones.

Compte, doncs, amb les nostres relacions. Sabem que com més profunditat tenen, millor (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2015/11/parlem-amb-profunditat.html ). Sabem que, quan connectem, els nostres cervells entren en ressonància i podem seguir el ball de la conversa observant com cada una de les persones fluctua a la mateixa freqüència, avançant-se a les respostes de l’altra (vegeu el que ens explica Barbara Fredickson a https://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/12/amor.html). I, ara, sabem que tenim una connexió millor amb les persones que tenen una manera de reaccionar davant al món semblant a la nostra.

Una de les meves finestres al món, la meva neboda Caterina (moltes gràcies!!!), m’enviava un article on es comentava aquesta darrera troballa: els amics més íntims reaccionen als vídeos de manera semblant, prestant atenció als mateixos moments, badant també als mateixos llocs (vegeu https://www.nytimes.com/2018/04/16/science/friendship-brain-health.html ). És com donar una passa més al que havia proposat Fredrickson sobre la ressonància i fer-nos veure que aquesta, i la profunditat de la connexió, es dóna quan ja hi ha una afinitat en la manera en com processem els estímuls del món que ens envolta.

Així, arribem al tema dels 5 ximpanzés una altra vegada. Les persones amb les que tenim més relació tenen una gran influència sobre les nostres decisions, sobre la nostra manera de reaccionar, sobre el nostre humor, sobre la nostra felicitat (vegeu també https://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/05/la-importancia-dels-amics-dels-nostres.html ). Però, si tenim en compte aquests darrers estudis, aquestes persones tindran un impacte més gran sobre la nostra vida com més afinitat tinguem i sentim amb elles. No només ens sentirem més connectats d’entrada, sinó que quan cultivem la relació, sentirem que la nostra connexió és de cada vegada més gran, ja que entrarem en ressonància positiva, és a dir, sentirem la força del vincle, amb més facilitat. Vet aquí el que s’anomena un cicle virtuós.

La força de les relacions es veu amb tot el seu potencial quan et trobes amb una persona amb la que tens una gran afinitat d’entrada i després segueixes potenciant-la gràcies a converses sobre llibres, sobre sèries, sobre pel·lícules, sobre històries viscudes... Els estudis demostren, inclús, que les parelles que veuen sèries junts milloren la seva comunicació i, de retruc, la relació.

Quan tens la sort de que la majoria dels teus 5 ximpanzés siguin també persones amb les que tens una sincronia molt gran (en el sentit de la teva reacció davant el món) entres en el que només es pot descriure com “tenir sort a la vida”. I ho has d’agrair. Cada dia. A cada moment.

Moltes gràcies!

PS. Si encara no esteu en aquesta categoria, no us rendiu, penseu que heu d’acceptar que els vostres 5 ximpanzés no són els que toca i que heu de seguir cercant. Si el problema és que la connexió no és massa bona, però sí que teniu afinitat, per favor, parleu més, compartiu més sèries, més llibres, més música...


Una abraçada 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada