Passa al contingut principal

Als meus 5 ximpanzés


“Els amics dels amics dels nostres amics influiran en nosaltres (ens contagiaran) en coses com el nostre pes, la nostra predisposició a mantenir determinades relacions sexuals, el consum de tabac, la felicitat o la probabilitat de patir una determinada malaltia” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/05/la-importancia-dels-amics-dels-nostres.html

“Les persones que dediquen més temps a parlar en profunditat amb els altres són més felices que les que parlen més de coses superficials.” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2015/11/parlem-amb-profunditat.html






Sopant l’altra vespre amb en Guillem, el meu primer i gran ximpanzé, parlàvem sobre la importància de les relacions en la nostra vida. Els humans som una espècie ultrasocial, necessitem establir vincles i el pitjor dels mals que ens poden desitjar és la solitud (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/04/la-solitud-es-el-pitjor-dels-mals.html ).

L’amor ens dóna vida, ens protegeix de les malalties (sí, seriosament parlant, vegeu http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/283/1837/20160958.long ) i és el factor més important que es troba darrera del benestar i la longevitat. Aquest missatge és el que destaquen els experts que estudien les relacions i l’efecte de la solitud sobre les persones.

Compte, doncs, amb les nostres relacions. Sabem que com més profunditat tenen, millor (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2015/11/parlem-amb-profunditat.html ). Sabem que, quan connectem, els nostres cervells entren en ressonància i podem seguir el ball de la conversa observant com cada una de les persones fluctua a la mateixa freqüència, avançant-se a les respostes de l’altra (vegeu el que ens explica Barbara Fredickson a https://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/12/amor.html). I, ara, sabem que tenim una connexió millor amb les persones que tenen una manera de reaccionar davant al món semblant a la nostra.

Una de les meves finestres al món, la meva neboda Caterina (moltes gràcies!!!), m’enviava un article on es comentava aquesta darrera troballa: els amics més íntims reaccionen als vídeos de manera semblant, prestant atenció als mateixos moments, badant també als mateixos llocs (vegeu https://www.nytimes.com/2018/04/16/science/friendship-brain-health.html ). És com donar una passa més al que havia proposat Fredrickson sobre la ressonància i fer-nos veure que aquesta, i la profunditat de la connexió, es dóna quan ja hi ha una afinitat en la manera en com processem els estímuls del món que ens envolta.

Així, arribem al tema dels 5 ximpanzés una altra vegada. Les persones amb les que tenim més relació tenen una gran influència sobre les nostres decisions, sobre la nostra manera de reaccionar, sobre el nostre humor, sobre la nostra felicitat (vegeu també https://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/05/la-importancia-dels-amics-dels-nostres.html ). Però, si tenim en compte aquests darrers estudis, aquestes persones tindran un impacte més gran sobre la nostra vida com més afinitat tinguem i sentim amb elles. No només ens sentirem més connectats d’entrada, sinó que quan cultivem la relació, sentirem que la nostra connexió és de cada vegada més gran, ja que entrarem en ressonància positiva, és a dir, sentirem la força del vincle, amb més facilitat. Vet aquí el que s’anomena un cicle virtuós.

La força de les relacions es veu amb tot el seu potencial quan et trobes amb una persona amb la que tens una gran afinitat d’entrada i després segueixes potenciant-la gràcies a converses sobre llibres, sobre sèries, sobre pel·lícules, sobre històries viscudes... Els estudis demostren, inclús, que les parelles que veuen sèries junts milloren la seva comunicació i, de retruc, la relació.

Quan tens la sort de que la majoria dels teus 5 ximpanzés siguin també persones amb les que tens una sincronia molt gran (en el sentit de la teva reacció davant el món) entres en el que només es pot descriure com “tenir sort a la vida”. I ho has d’agrair. Cada dia. A cada moment.

Moltes gràcies!

PS. Si encara no esteu en aquesta categoria, no us rendiu, penseu que heu d’acceptar que els vostres 5 ximpanzés no són els que toca i que heu de seguir cercant. Si el problema és que la connexió no és massa bona, però sí que teniu afinitat, per favor, parleu més, compartiu més sèries, més llibres, més música...


Una abraçada 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d