Passa al contingut principal

7 coses sobre el pensament

"Els obstacles que ens trobem quan volem convertir-nos en detectius o pensadors experts provenen de la nostra pròpia naturalesa. No estem preparats per a funcionar així contínuament. Fer tal cosa, seria el resultat d’un entrenament constant. El problema és que la ment humana actua en funció de dos sistemes de resposta. El primer és ràpid, intuïtiu, reactiu i “calent”; una espècie de vigilància mental que es troba en un estat continu de “lluita/fugida”. No exigeix esforç ni pensament conscient i actua com a pilot automàtic, de manera que està programat per tal de defugir el patiment i cercar el plaer" 
"L’altra sistema és més lent, més deliberatiu, més rigorós i més lògic i “fred”, però resulta molt més costós des del punt de vista cognitiu. No sol entrar en acció a no ser que es consideri necessari. De fet, només usem aquest segon sistema, més fred i serè, quan alguna cosa capta intensament la nostra atenció i ens obliga a aturar-nos."










Segons la nomenclatura que s’usa per a classificar les espècies, nosaltres pertanyem a l’anomenada Homo Sapiens Sapiens, som els “homes que pensen”. Però què significa exactament pensar? Com pensem?

El pensament es dona quan ens veiem en la necessitat de fer alguna cosa en una situació que no hem vist o viscut abans. Els processos implicats en la memòria i en l’aprenentatge ens han mostrat que, com a humans, el que fem és emmagatzemar informació en xarxes de relacions que ens ajuden a navegar per la realitat quan ens trobem amb situacions que ja hem viscut. Les Xarxes Neurals, una vegada consolidades, ens faciliten la vida per la via de no consumir els recursos escassos dels que disposem.

Les 7 coses que hauríem de tenir en compte si volem entendre els processos de pensament són:

1.- El nostre poder mental, la capacitat disponible per pensar, és limitat. El cervell intenta sempre conservar els seus recursos mentals. La manera que té de fer-ho és posar en marxa una sèrie de processos que “simplifiquen” la realitat. Un dels més usats és la categorització, que suposa agrupar coses del nostre món gràcies a tenir en compte les seves característiques comunes. Aquest procés d’agrupació està sempre en revisió. Una categoria útil és la que ni és massa ampla ni massa concreta, com per exemple, “arbre” (entre “planta” i “pi”) o “cotxe” (entre “vehicle” i “citroën C2 TDi”).

2.- Per tal de seguir el principi de l’economia cognitiva (no gastar més recursos dels que siguin necessaris) es persegueix un equilibri a l’hora de generar categories: prou perquè siguin útils, però no massa per no sobrecarregar el sistema. Per emmagatzemar la informació el cervell usa les Xarxes Neurals que hem vist quan hem tractat la Memòria. A mesura que es troba amb coses noves, es va modificant la xarxa de cada categoria.

3.- A partir del que sabem fem prediccions sobre el que ens anem trobant. El cervell és una màquina de predicció. Bàsicament, fa suposicions sobre el que ens podem trobar a la realitat. Però per tal de reduir la quantitat d’informació que s’ha de processar, usem el que s’anomenen Heurístics. Un dels més destacats és el de Disponibilitat: creiem que determinades coses són més probables perquè són fàcils de recordar o imaginar. Això ho veiem, per exemple, amb la por als taurons. Un altre exemple és l’heurístic d’Ancoratge: si hem de fer una estimació sobre una quantitat, tenim tendència a agafar com a referència un número que acabem de sentir o veure (si ens donen una dada abans de demanar-nos alguna quantitat, el cervell parteix d’aquesta quantitat: “Avui és dia 28, quin dia va néixer Einstein?”. Curiosament la resposta que donarem estarà molt a prop del 28)

4.- Les decisions basades en els heurístics, encara que més imprecises o fins i tot errònies, estalvien energia mental. Quan prenem decisions d’aquesta manera estem usant el que s’anomena Sistema 1 de pensament. Quan en fem ús, les decisions són ràpides i gairebé automàtiques i inconscients.

5.- Quan “ens aturem a pensar” de manera conscient en una decisió, estem entrant en el que s’anomena Sistema 2 de pensament. Aquest és el que usem quan volem ser “racionals”. El problema és que les decisions passen a ser més lentes i s’usa molta energia mental (vegeu una explicació més detallada dels dos sistemes a https://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/02/aprendre-pensar-com-en-sherlock-holmes.html i https://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/08/quina-es-la-vertadera-personalitat-de.html).

6.- El Sistema 2 de pensament usa com a estratègia bàsica la Prova d’Hipòtesis. El problema bàsic amb aquesta estratègia és que som molt dolents a l’hora d’usar-la si no ho fem en un context molt controlat, com és el cas de la Ciència. Una de les coses que ens juguen en contra, per exemple, és el biaix de confirmació que és la tendència a mirar només l’evidència que dóna suport a les nostres creences. Això ho podem 
constatar contínuament quan parlem amb persones que són d’equips o partits diferents, per exemple.

7.- Els enemics de les decisions racionals, les que intentem buscar amb el Sistema 2 de pensament, són els biaixos que ens venen de sèrie. Un altre dels més coneguts és el que ens porta a valorar riscos de manera imprecisa, sobreestimant successos improbables i infraestimant successos probables (com el que va passar amb l’11 de setembre a Estats Units: la gent per por de trobar-se amb un atemptat d’avió va decidir anar més en cotxe, cosa que va fer que el nombre de morts en carretera es disparés).

Finalment, com ens presenten els riscos, com a pèrdues o com a possibles guanys, pot fer que prenguem determinades decisions. Els humans tenim el que s’anomena aversió a la pèrdua: ens quedem enganxats a històries que no ens convenen per no haver d’afrontar la pèrdua, encara que això suposi perdre molt més al final.

Seguiu pensant que som “l’espècie que pensa”?


Bona reflexió!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,