Passa al contingut principal

La força del Ioga o Enhorabona, Atzahara!!!


“les pràctiques basades en el Ioga representen una manera efectiva de desenvolupar estratègies per a afrontar experiències estressants mentre es cultiva una sensació interior de calma. La meta final, evidentment, és la de generalitzar aquestes habilitats a les situacions de la vida diària”http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fnhum.2015.00235/full

“La fortalesa i la potència del Ioga prové del fet que, a més, del treball físic, es treballen els recursos necessaris per tal d’aconseguir el que els psicòlegs anomenem autoconeixement i regulació emocional. Aquesta última, al final, sembla ser el resultat de l’harmonia entre els processos més corporals (respiració, sensacions i moviments) i els processos més mentals (atenció, emoció i pensaments). https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/11/les-bases-cientifiques-de-com-funciona_19.html








Arati Yoga ha crescut i ha anat a viure a un altre local més gran. La història va començar ara fa quatre temporades, quan vaig afinar que al carrer de ciutat hi obrien un centre de Ioga. Era un dels meus projectes vitals, començar a practicar per a consolidar el que havia anat descobrint amb el mindfulness. Una porta d’autoconeixement s’havia obert i volia veure a on em podia portar.

Vaig conèixer n’Atzahara quan encara només érem uns quants i em va meravellar la seva capacitat per ser una gran mestra, sempre de bon humor, sempre disposada a ajudar, sempre pendent dels alumnes i de fer el que havia de fer amb cura i amabilitat.

Durant el primer any vaig agrair la seva gran capacitat per a corregir, animar, ajudar:  “Quan és necessari et corregeixen. Quan fa falta, t’animen. N’Atzahara adapta els exercicis al nivell de la persona, sense perdre de vista el ritme de la classe. Les correccions són contínues, però sense destorbar la concentració. (...) Els mestres són els guies que ens porten pels camins de les disciplines complexes. Els bons mestres són persones que ens conviden a començar a transitar per camins desconeguts, donant-nos la mà quan ens fa falta ajuda per a poder-hi estar. Els mestres ens van obrint els ulls, a poc a poc, ajudant-nos a ampliar els nostres repertoris.” (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/04/homenatge-als-bons-mestres-i-per-molts.html)  

I em vaig enganxar al Ioga, a la seva pràctica, a la força que anava creixent als meus braços i a l’elasticitat que s’anava congriant als músculs de la meva esquena. Mai estaré prou agraïda al fet que la vida posés Arati Ioga en el meu camí i que em permetés entrar en el món de les possibilitats obertes quan es combinen força, flexibilitat, equilibri i concentració.

En una altra entrada vaig escriure (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/04/ioga-i-consciencia-corporal.html ): “A part de que el Ioga, com a exercici físic, pugui augmentar el rendiment fisiològic del cervell/cos per la via d’una millor oxigenació i d’un millor funcionament dels òrgans corporals; millori el funcionament d’àrees com l’hipocamp (relacionades amb la memòria i l’aprenentatge); ens protegeixi de l’envelliment i marqui una diferència en les tasques que demanen un control inhibitori per part dels lòbuls frontals, també millora la comunicació interna entre els diferents òrgans corporals i, finalment, incideix directament sobre la nostra consciència interoceptiva.”

O, com s’afirmava en un article de divulgació sobre els beneficis del Ioga: Encara que sigui necessària una investigació més rigorosament dissenyada i a més gran escala, els estudis indiquen que la pràctica del Ioga ajuda en el tractament de la depressió i de l’ansietat (en múltiples metaanàlisis), a gestionar l’estrès i a augmentar el benestar dels supervivents de càncer. La investigació indica que la pràctica ajuda als músics joves a entrar en estats de flux, a dones de més de 55 a experimentar 
transcendència davant la quotidianitat i els residents en ashram assoleixen “un canvi radical en la consciència del tipus que moltes persones experimenten només quan usen drogues psicoactives” (vegeu, http://nymag.com/scienceofus/2016/09/the-scientific-basis-of-how-yoga-works.html).

Els beneficis del Ioga són molt grans, tant a nivell físic com psicològic. El Ioga, vèiem a https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/11/les-bases-cientifiques-de-com-funciona.html, millora la mobilitat, la força i la flexibilitat; enforteix els ossos; facilita el manteniment de la musculatura interna; millora la capacitat respiratòria; beneficia l’activació del brancal pasasimpàtic del sistema nerviós i actua com una pràctica anti-estrès; millora l’equilibri, la coordinació i l’autoconsciència corporal; millora la flexibilitat psicològica, la possibilitat de donar respostes més adequades a les situacions i, molts altres beneficis.

Esper que aquest nou local d’Arati Yoga tingui l’èxit que es mereix i que ens permeti gaudir de la pràctica del Ioga per molts d’anys.

Moltes gràcies, Atzahara!!!   


Comentaris

  1. Milers de gràcies Paula, per dedicar aquest article del blog a Arati Yoga, als beneficis i a les sensacions que t'otorga, que ens otorga la pràctica del Ioga, gràcies per ser una alumna exemplar, gràcies a tots i totes les que han fet que Arati Yoga hagi hagut de crèixer....
    Gràcies gràcies gràcies!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d