Passa al contingut principal

L'amor com a addicció o deixa d'exposar-te a la seva presència



"Va ser una experiència de sentir-me fora dels límits del meu cos. No sentia el meu pes (...) Simplement vaig deixar de pensar i preocupar-me per jo mateixa. Em vaig convertir en un nosaltres" El solitari jo dissolt en un éxtasi en el nosaltres" Irvim D. Yalom "Love's Executioner"




 



Helen Fisher és una especialista en l’estudi de l’amor i en la seva darrera obra defensa que podem entendre’l com a un procés addictiu, amb tot el que això suposa (vegeu el seu article a http://nautil.us/issue/33/attraction/love-is-like-cocaine?utm_source=ticker&utm_medium=article&utm_campaign=love-is-like-cocaine ). Ella ho conclou a partir de l’estudi dels circuits cerebrals de les persones enamorades i la seva semblança amb els circuits activats en les addiccions.

En les primeres fases de l’amor es poden observar totes les conductes pròpies d’una persona que s’està “enganxant” a una substància: el pensar-hi contínuament, el buscar el contacte sempre que és possible, el fet de sentir una ànsia pel fet de no poder veure’s, el somniar en el que pot passar, el fet que qualsevol cosa del context ens recordi el nostre objecte desitjat...

L’amor romàntic és, segons els evolucionistes, la forma que ha establert la naturalesa per tal que ens sentim atrets cap a una persona que acompleix amb uns criteris mínims de compatibilitat i que tinguem aquesta necessitat de “fusió” amb ella. Els detalls de la història que passem a viure, dependrà de circumstàncies diverses: en quin moment de la vida ens trobem, la nostra estabilitat econòmica, la varietat dels nostres objectius vitals, la nostra història relacional, la literatura i el cinema al que generacionalment ens haguem exposats..

El resultat, però, és que, la majoria de nosaltres en algun moment de la nostra vida “hem perdut o perdrem el cap”, ens sentirem “posseïts” per l’angoixa i l’eufòria en funció de que el nostre objecte d’amor s’apropi o s’allunyi i patirem, en la majoria de casos, una desintoxicació forçada per les circumstàncies. En aquest cas, com deia el meu pare, el millor antídot és tornar a les rutines que ens funcionaven i pensar que la plasticitat del cervell assegura que, amb el temps, anirem actualitzant els nostres objectius i perdrem de vista les sensacions i els sentiments que relacionem només amb aquesta persona.

De totes maneres, en un llibre anterior, Helen Fisher feia una sèrie de recomanacions per tal de deixar anar la passió addictiva:


  • Cada dia és un nou dia. Hem de reaprendre a viure’ls d’un en un. L’objectiu és fer la nostra nova vida,  posant-nos fàcil el fet de no entrar en contacte amb la persona.
  • Aprendre a dissenyar el nostre context i anar vius amb estar amb determinades persones, anar a determinats llocs o veure o fer determinades coses que funcionarien com un reclam a tornar pensar i posar-nos en contacte amb la persona.
  • Recordar que un sol contacte conduirà a més contactes i, per tant, a més patiment.
  • Anar alerta amb la memòria selectiva, i la seva tendència a només recordar els bons moments. Intentar escriure els moments dolents i el que ens ha portat a aquesta situació.
  • Encara que la persona es mostri cordial i digui que ens vol ajudar, és molt important recordar que no ens ajudarà a refer-nos i a entrar en una nova vida. No podem esperar normalitat de la seva banda. El més probable és que, si insistim, es senti perplexa, incòmoda i inclús enfadada.
I, afegeixo, encara que tinguem la sensació que el que hem de fer és “tancar” la relació amb la seguretat que l’altra persona “entén” pel que estem passant i el que ha passat des del nostre punt de vista, hem de recordar que aquest no serà el cas. Quan una parella es desfà, com a mínim una de les persones implicades, normalment la que NO està enganxada, ja estava a una gran distància emocional de l’altra. Així, la persona “desenganxada” ja no considera necessari aclarir res; de fet, ja ho ha fet per la via de considerar tancada la relació.


Bona reflexió!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,