Passa al contingut principal

El poder de les abraçades i per molts anys, Joan!!!



"En el regne animal, el tacte s’utilitza per a consolar, per a establir dominància i per establir vincles. I, entre les anomenades “espècies socials”, encara sembla ser més important. Les conseqüències del contacte són consoladores i es poden traduir en una resposta d’estrès menor davant situacions problemàtiques i amb una resposta de benestar fisiològic molt marcada quan la interacció es dóna en una situació tranquil·la (vegeu també l’article http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4309179/).

Un article recent destacava que les persones que s’abraçaven més durant un determinat període de temps, responien millor a la infecció deliberada d’un virus d’un constipat. És a dir, aquells que havien donat i rebut més abraçades, s’havien infectat menys o, en cas d’infecció, mostraven menys simptomatologia (vegeu http://pss.sagepub.com/content/26/2/135). El fet de sentir-se part d’una xarxa social protegia contra el risc d’infecció. L’efecte protector de les abraçades explicava un 32% del l’efecte del suport social que cada persona deia tenir." La importància del tacte i de les abraçades (http://benestaremocional.blogspot.com.es/2015/03/la-importancia-del-tacte-i-de-les.html)





Ahir per la ràdio avisaven de que a Barcelona, aquest dissabte, una associació que es dedica a la promoció de les abraçades fa una trobada. Encara que pugui semblar curiós, en aquest món frenètic les abraçades són una espècie en extinció. Les persones que estan soles, a part de comentar la necessitat de poder parlar o comentar el que sigui amb algú, parlen de les mancances afectives que desperta la falta de contacte físic amb altres persones. N’hi ha que sobreviuen gràcies a que tenen cura dels néts o de que poden tenir algun animal a casa.

Ja escrivia sobre el poder de les abraçades, els beneficis psicològics i emocionals i la forta influència que tenen sobre el benestar físic, per la via de generar sensacions de benestar fisiològic (vegeu la cita de l'inici). Però, si ho penso en clau personal, en la meva història amb les abraçades, se’m revela un panorama la mar de curiós. Qui, en els moments tristos de la meva vida, m’ha pogut o sabut abraçar? Qui, en els moments alegres, ha obert els seus braços i, per un moment, ens hem fos en un tot que respirava? I, sobretot, de què és símptoma tot això? Quin significat té, al final, el fet que hi hagi persones que t’abracin i altres que es deixin, o no, abraçar?

Les abraçades són actes d’acceptació. L’acceptació està relacionada amb els sistemes que regulen l’aproximació, el contrari del que coneixem com a l’actuació del sistema lluita/fugida (el sistema d’alarma, vegeu, per exemple, http://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/01/la-construccio-de-lansietat.html). En aquest cas, el sistema nerviós autonòmic, el que regula les respostes emocionals bàsiques i els sistemes corporals (respiració, tassa cardíaca, tensió muscular, activitat hormonal, etc.), es posa en estat de recuperació, en el que podríem entendre com un estat de calma, que indica al cervell, per la seva banda, “tranquil, tot està bé, estem segurs. Així, quan abracem algú amb atenció plena al que fem, estem enviant el missatge de “tot està bé, accepto el que sents, entenc el que sents, estic amb tu”.

En la meva història d’abraçades hi puc recordar la padrina Bàrbara, el meu pare, el meu germà gran, el meu germà Kiko, una amiga de l’institut (na Tonyi)... Després va venir en Guillem, na Júlia i, en acabar l’adolescència, en Pau. El que ara és el meu nucli familiar primari, la meva parella, els nostres fills, s’ha convertit en una font de calidesa i d’abraçades, en els bons moments i en els que ens ha tocat viure darrerament, els de les pèrdues i del dolor. En aquestes situacions recordes la importància de l’acceptació, de la contenció i de la calidesa de les abraçades.

Hi ha més persones amb les que he pogut compartir abraçades o que s’han deixat abraçat, entre ells els meus nebots: na Laura i en Francesc, na Petra en alguna ocasió, na Xesca, na Caterina, en Jordi i el protagonista d’aquesta entrada, en Joan. En Joan, des de petit, ha estat una criatura extrovertida i expressiva. D’en Joan saps sempre d’entrada que hi serà, que estarà present en les trobades que tinguis amb ell, que parlarà, que tindrà coses per contar, que tindrà coses per agrair... En Joan t’abraçarà quan està content, en pla “compartim el moment ara que hi som” i, també, quan la situació és trista, “em sap molt de greu, estic amb tu”.

En Joan té tot un historial d’abraçades: curtes però intenses amb en Pau, llargues i variades amb na Júlia. En Joan sempre fa cas, es mostra carinyós i et fa sentir que formes part de la seva vida. Per un moment, ets protagonista de la història que viviu junts. Té aquest do. I, ara que en fa trenta (per l’amor de Déu!!!), vull agrair al destí, a la vida, el fet d’haver pogut ser-hi, les vegades que m’ha abraçat, que ens ha abraçat a mi i a la meva família.

Per molts d’anys, Joan!!!

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,