Passa al contingut principal

EL Top Ten del 2015 (i II)




Els temes de les següents entrades més visitades del 2015 estan relacionats majoritàriament amb la regulació emocional o amb les relacions personals. Hi trobem:


Per a poder regular les nostres emocions hem de saber com funcionen i com podem “ficar-hi mà”. Eva Bach ens parla de quins elements hem de tenir en compte i com usar determinades estratègies per tal de poder viure millor: “ens trobarem l’expressió verbal, la reestructuració cognitiva, les tècniques de relaxació, les tècniques d’expressió corporal, l’exercici físic, la distracció, l’expressió artística, etc. En tot cas, sempre hem de recordar que el problema no són mai les emocions, sinó la seva expressió”

És la primer part de la trilogia en la que Robert Sternberg ens explica els tres elements de l’amor romàntic:  passió, intimitat i compromís. Quan parlem de la intimitat  estem parlant de coses com la confiança, l’honestedat, el respecte, el compromís, la seguretat, la generositat, la lleialtat, la reciprocitat, la constància, la comprensió i l’acceptació

“Penso que quan passa una desgràcia se’ns planteja una elecció, Pots quedar instal·lada en el buit, en la buidor que emplena el teu cor, els teus pulmons, que disminueix la teva habilitat de pensar o inclús de respirar. O pots intentar trobar-hi sentit. Aquests darrers trenta dies, he passat molts dels moments perduda en el buit. I sé que molts moments en el futur també seran consumits per la vasta buidor.
Però quan pugui, vull triar la vida i el sentit.”

Heidi Grant-Halvorson ens explica quins són els mecanismes que hi ha al darrera de les dificultats per a comunicar-nos: “la majoria de vegades que interaccionem amb algú, anem interpretant de manera automàtica el que diu i el que passa”. Després de repassar quines estratègies utilitzar per tal de que els altres ens reconsiderin de manera més positiva, conclou: “sempre que estem en posició de jutjar als altres hem d’anar en compte: no precipitar-nos i agafar-nos el nostre temps; comprometre’ns a ser el més justos possible; i, finalment, ser conscients de l’esbiaix de confirmació, de que una vegada que “sentim com ens cau” una persona tenim tendència a només mirar aquelles dades que confirmen els nostres sentiments”.

10.-  La calidesa en les relacions i els tres tipus de vincles (http://benestaremocional.blogspot.com.es/2015/08/la-calidesa-en-les-relacions-i-els-tres.html).
Anthony Biglan proposa un canvi en les relacions: “El que necessitem, per tal de generar cicles virtuosos de cura i benestar, és cultivar la paciència, l’autocontrol i el perdó”. La calidesa en les relacions faria possible que els nostres vincles amb les persones properes fossin segurs.

Moltes gràcies!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d