Passa al contingut principal

Decidir, dissenyar, fer la nostra felicitat (II)



“Compra experiències i menys trastos, alterna les activitats de plaer amb les de propòsit i escolta música. T’has de comprometre a dedicar més temps a parlar amb persones que t’agraden. I procurar estar menys temps enganxat a l’ordinador o al mòbil. Les distraccions et consumeixen i et deixen cansat, i menys feliç, de manera que concentra’t en una cosa cada vegada, i deixa de revisar contínuament el maleït correu electrònic i les actualitzacions de Facebook” Paul Dolan “Diseña tu felicidad”

“A la llarga, hem d’intentar utilitzar les hores i els minuts de manera que obtinguem plaer i sentit globals en grau màxim durant el màxim temps possible (...) Quedar en una feina avorrida o mantenir una relació negativa allarga el malestar i es improbable que cap felicitat futura compensi del tot aquesta pèrdua. La felicitat perduda s’ha perdut per semprePaul Dolan“Diseña tu felicidad”



 Font: Twitter


El tercer element de canvi en el sistema que proposa Paul Dolan en “Diseña tu felicidad”, després de decidir i dissenyar, és fer la teva felicitat. En aquest element, el més important és estar present, prestar atenció al que fem. I si triem experiències que ens facin sentir bé serem més feliços. De fet, aquesta és una de les dades més estables dels estudis sobre la felicitat: gastar més en fer coses i menys en comprar-les ens ajuda a sentir-nos millor. I, també, per a fruir d’una conversa és millor parlar del que hem fet que del que tenim o volem comprar.

Un altre dels elements que explica Dolan és el fet de canviar d’activitat en funció de l’atenció que estem prestant; en aquest cas, una vegada que estem fent una activitat que ens dóna plaer i veiem que l’atenció comença a desviar-se, el que hauríem de fer, per tal d’optimitzar la nostra felicitat, seria canviar a una activitat que tingués més propòsit. El canvi d’activitat feria que estar centrats fos més fàcil i l’hauríem d’anar fent contínuament. Si no pots canviar d’activitat, sempre pots fer una pausa o prestar atenció a altres coses presents en l’experiència. A més, una manera de millorar la nostra atenció a l’experiència és provar de fer coses noves.

La música, explica Dolan, és un gran recurs i afecta de forma directa a les nostres emocions. Un altre manera d’aconseguir un extra de benestar és l’humor, gràcies a la seva capacitat per a reduir el nostre nivell d’estrès, la percepció de la soledat i el dolor.
La meditació és una ajuda en el camí cap al benestar, ja que és una activitat que millora la regulació emocional, incidint directament sobre la nostra capacitat per a prestar atenció (vegeu http://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/12/els-beneficis-del-mindfulness-sobre.html ). De fet, les distraccions contínues ens fan més infeliços, ja que ens fan dedicar energia atencional a passar d’un focus a un altre. La multitasca (fer unes quantes coses al mateix temps) ens farà més infeliços i empitjorarà el nostre rendiment. A més, farà que estiguem més dispersos i donem més voltes a les nostres preocupacions que, per la seva banda, ens porten al que ja ha passat o al que no ha passat i, per tant, no podem canviar.

Un mètode infal·lible per a ser més feliç és passar més temps amb les persones que estimem (vegeu http://benestaremocional.blogspot.com.es/2015/10/els-correlats-de-la-felicitat.html)El problema és, a vegades, que no hi dediquem prou energia a planificar-lo. Com diu Dolan: “quan afirmem que no tenim vint minuts d’entre els aproximadament mil que estem desperts cada dia, en realitat estem dient que no li donem prioritat”. La tecnologia, a vegades, es converteix en un obstacle per a prestar atenció a les persones amb les que estem. En aquest cas, hauríem de planificar l’ús que en fem.

Finalment, el més important, és no deixar de cercar plaer i sentit en la nostra vida quotidiana.

Bona entrada en acció!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,