Passa al contingut principal

Les coses que ens fan feliços



"Una bona teoria és un acte d’imaginació informada –s’apropa al desconegut fonamentant-se en els principis més ferms del que coneixem””La ciència, després de tot, no és simplement avençar informació –suposa avençar en la nostra capacitat de comprendre. La seva tasca és destriar entre les opinions i els clams que provenen dels fets, sempre en servei de la veritat” Maria Popova



 




Paul Dolan, en el seu llibre “Diseña tu Felicidad”, enceta tota l’exposició afirmant que el que vol és aplicar els últims coneixements sobre la investigació de la felicitat i de la ciència conductual a la consecució de més felicitat comportant-nos de manera distinta. Del camp de l’economia extreu lliçons importants, també: l’atenció que assignem a les coses determina el temps que hi dediquem i ja sabem que aquest, com la mateixa atenció, és un recurs escàs i, per tant, s’ha de tractar d’assignar de manera estratègica. De la psicologia, la lliçó més important, és que la nostra conducta està molt condicionada pel context i la situació.
Què és el que creiem que ens fa feliços? Què és el que ens fa feliços realment? En el primer llistat Paul Dolan demana que pensem en els diners, experiències noves, tenir fills, més temps per estar amb els nins, quan els fills se’n van de casa, una nova parella, dormir més, tenir més sexe, fer trajectes més curts per anar i tornar de la feina, passar més temps amb els amics, tenir una casa nova, canviar de feina, tenir un cap nou a la feina, tenir companys de feina nous, fer més exercici, estar més sà, estar més prim, deixar de fumar, tenir més vacances, adquirir una mascota. Què creiem que ens farà més feliços?
La veritat és que els estudis indiquen que una cosa és el que pensem que ens donarà més felicitat i una altra és el que realment passa. En aquest sentit, podem afirmar:

*Els diners, una vegada cobertes les nostres necessitats, no donen més felicitat (vegeu http://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/02/que-es-necessita-per-viure-una-bona-vida.html). De totes maneres,  les persones que guanyen més que les que treballen com ells i que consideren els seus iguals, es declaren més felices (per la via de la comparació social)
*Les experiències noves són més profitoses que els béns materials; és a dir, si pots triar entre fer un viatge amb amics o comprar-te un nou mòbil, tingues clar que l’impacte de l’experiència serà molt més gran que la de la compra. 
*Tenir fills té un impacte neutre en la felicitat, però, encara que no comporti més plaer en la vida, per a moltes persones esdevé un fet que augmenta considerablement les activitats amb sentit. 
*Passar més temps amb els nins, en cas de tenir-ne, dóna més felicitat.
*Quan els fills se’n van de casa sol coincidir amb una edat que es demostra que la gent es manifesta més feliç, més positiva, en la que reprèn antigues activitats i en comença de noves (vegeu http://benestaremocional.blogspot.com.es/2015/06/les-metes-per-donar-sentit-la-vida.html  i també http://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/09/la-importancia-de-les-relacions.html).
*Una nova parella ens pot fer més feliços si ve després de rompre un vincle que no funcionava. De fet, només la ruptura augmenta la felicitat dels divorciats i dels seus fills adults. A més, estar en parella augmenta la felicitat, en general.
*Dormir més ens beneficia a nivell de salut i també de benestar emocional (vegeu http://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/06/7-habits-per-ser-mes-felicos.html).
*Tenir més sexe augmentarà la nostra felicitat en funció de l’equilibri que hi hagi entre el plaer i el sentit. 
*Els desplaçaments a la feina, si estan lligats a una conducció per llocs molt freqüentats, suposen un augment de l’estrès i, per tant, de la infelicitat. Com expliquen diferents autors, per a la felicitat, és millor un apartament més petit al costat de la feina que una casa més gran molt lluny d’aquesta.
*Passar més temps amb els amics és una gran inversió a nivell de felicitat. De fet, és una de les millors (vegeu http://benestaremocional.blogspot.com.es/2015/10/els-correlats-de-la-felicitat.html).
*Tenir una casa nova no tindrà massa impacte en la nostra felicitat, ja que passat un temps ja ens hi haurem acostumat (vegeu l'enllaç anterior).
*Canviar de feina sí pot ser molt important, pel fet que les activitats que fem als nostres treballs i el temps que hi passem, tenen un gran impacte sobre el nostre benestar emocional (vegeu http://benestaremocional.blogspot.com.es/2015/11/la-felicitat-futura-no-compensara-el.html).
*Canviar de cap, en el cas que aquest tingui una manera brusca o injusta o arbitrària de prendre decisions sí pot tenir molt impacte en la nostra felicitat.
*Tenir companys de feina nous impactarà més o menys en la nostra felicitat en funció de les bones relacions que hi tinguem.
*La gent que té bona salut, en general, és més feliç. La pèrdua de la salut, a curt termini, sí ens afecta negativament; a la llarga, però, l’efecte es modera.
*Estar prim no afecta a la nostra felicitat; o, més ben dit, el fet d’estar gras no afecta a la nostra felicitat, en el sentit que tenim tendència a no pensar-hi gaire. Una altra cosa és estar prim com a resultat d’un gran esforç; en aquest cas, el propòsit mantingut dóna sentit al nostres resultats i, per tant, millora el nostre benestar. 
*Deixar de fumar proporciona la satisfacció d’haver-ho aconseguit gràcies a l’esforç, a més de millores en la salut. 
*Tenir més vacances, en cas de que les aprofitem per a fer activitats amb persones estimades, té un impacte positiu sobre el nostre benestar emocional. 
*Les mascotes, com a companyies, tenen un efecte beneficiós sobre el nostre nivell de felicitat.
En definitiva, alerta amb el cercle social en el que et mous, ja que pot fer-te creure que seràs més feliç per tenir coses que, al final, no augmentaran de cap manera el teu benestar (vegeu http://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/05/la-importancia-dels-amics-dels-nostres.html).

Bona reflexió!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d