Passa al contingut principal

7 hàbits per ser més feliços



El 10 de novembre del 2012, l’entrada del bloc estava dedicada a les Claus del Benestar segons Sonja Lyubomirsky (vegeu http://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/11/les-claus-del-benestar.html). En un article recent, es reprèn el tema per tal de concentrar-se en quines són les activitats diàries que fan les persones que es declaren felices (vegeu http://time.com/2837221/happy-people/). La conclusió dels autors, després d’analitzar els darrers estudis, és que hi ha 7 hàbits que poden fer que la nostra felicitat augmenti. Les persones que declaren un major benestar:

1.- Fan exercici. Tècnicament només necessitem uns 7 minuts d’exercici per tal de veure’n els beneficis sobre el benestar. En el cos, en aquest temps i només pel fet de moure’ns, es produeixen tota una sèrie de canvis beneficiosos que tenen un efecte directe sobre el nostre humor (vegeu, també, l’entrada del 22 de desembre de 2012 http://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/12/la-importancia-de-les-rutines-i-iii.html).

2.- Passen temps a l’exterior. Estar per fora només uns 20 minuts cada dia pot elevar el nostre nivell de felicitat. Ho podem combinar amb l’hàbit anterior i aprofitar per trobar el passeig que ens fa falta (vegeu també l’entrada del 7 de juny del 2014 http://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/06/el-problema-de-lexercici-fisic.html).

3.- Es centren en les seves famílies. Les relacions familiars -amb els pares, els fills, els germans- són molt importants a la vida. La gent feliç dedica com a mínim uns minuts al dia a fer coses que milloren les relacions entre els membres de la família (vegeu l’entrada del 25 de gener de 2014 http://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/01/tenir-cura-de-les-relacions-socials.html).

 4.- Dediquen temps als amics. Els amics són les relacions que triem per tal de compartir la vida. Si volem millorar el nostre benestar, hi hem de dedicar un temps diari. Inclús simplement parlant uns minuts per telèfon o tenint una conversa d’uns 10 minuts o compartint una activitat pot marcar una gran diferència a favor de la nostra felicitat. En cas de no tenir temps, podem unificar els punts 1 i 2 amb aquest i aprofitar per passejar amb els  amics. La gent feliç troba una manera d’estar en contacte amb els amics (vegeu, també, la importància dels amics a http://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/02/que-es-necessita-per-viure-una-bona-vida.html).

5.- Troben significat en la seva feina. Part de la nostra felicitat prové del fet de fer ús dels nostres talents. Les persones que es senten bé pot ser que no hagin trobat la seva ocupació ideal, però han decidit agafar distància per tal de poder trobar la manera d’estar a gust amb el que han de fer (vegeu el cas d’Oliver Sacks a http://benestaremocional.blogspot.com.es/2013/07/una-vida-amb-sentit-una-vida-amb-passio.html).

6.- Contribueixen al benestar de la seva comunitat. Formar part d’una comunitat ens proporciona un sentit de pertinença i ens ajuda a millorar el nostre sentit de vàlua. Les persones felices troben la manera de compartir alguna cosa amb les seves comunitats, a part de fer-ho amb la família i els amics pròxims. Solen implicar-se en  associacions professionals, en grups esportius, ONGs i altres (vegeu la importància de la cultura i la comunitat a http://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/10/la-importancia-de-la-cultura.html).

7.- Dormen prou. La falta de son pot arruïnar la nostra vida. Si no descansem prou és probable que ens sentim irritables, el nostre judici resulti afectat i que la nostra libido empitjori. Així, la falta de son afecta directament al nostre benestar. La gent feliç està igual d’enfeinada que la resta, però són capaços de prioritzar. Poden deixar de veure tanta TV o de navegar per internet. Simplement aconsegueixen unes set o vuit hores de son cada dia (vegeu les recomanacions de David Agus a http://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/12/la-importancia-de-les-rutines-i-ii.html).

Aquestes propostes no estan molt lluny del que ens proposava  Robert Thayer per tal de tenir un bon estat d’ànim (vegeu l’entrada del 29 de desembre de 2012  http://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/12/gestionar-els-estats-danim-la.html)

La pregunta que queda per fer és: dediquem diàriament prou temps a aquestes activitats?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,