Passa al contingut principal

Cultivar l'optimisme



La segona activitat per a la felicitat en el llibre de Sonja Lyubomirsky, “La ciencia de la felicidad”, és cultivar l’optimisme. Aquesta estratègia té molt en comú amb la gratitud, ja que es tracta de fer un esforç per tal de  trobar la part positiva de les coses, encara que l’actitud optimista també suposa anticipar un futur ple d’oportunitats. Per altra banda, s’ha de tenir en compte que Lyubomirsky, de la mateixa manera que Elaine Fox (vegeu l’entrada del 16 de novembre de 2013), entén que l’optimisme fa més referència a la forma i a les accions necessàries per aconseguir els nostres objectius que als pensaments positius.


Una de les activitats provades en el laboratori per tal d’arribar a l’optimisme consisteix en dedicar uns 20 minuts, durant quatre dies seguits, a escriure sobre el millor futur possible. Això suposa fer una anàlisi dels objectius més importants i profunds, al mateix temps que se suposa que s’hi arriba. Les persones que feien aquest exercici, no només eren més felices al cap de vàries setmanes, sinó que manifestaven menys malestar físic al cap d’uns mesos. En l’adaptació feta per Lyubomirsky es donen les següents instruccions:


Has de pensar en el teu millor jo possible ara i durant unes quantes setmanes. “Pensar en el teu millor jo possible” suposa que t’imaginis a tu mateix en el futur, suposant que tot hagi anat de la millor manera possible. T’has esforçat molt i has aconseguit el que t’havies proposat. Pensa en això com la realització dels teus somnis i dels teus millors potencials.


Dedicar temps a pensar en el millor jo possible té l’efecte d’adonar-se’n de què moltes de les transformacions depenen de nosaltres mateixos i que ens hem d'esforçar per tal d’aconseguir els objectius que valorem. Els somnis pel futur no depenen dels altres. Per altra banda, el fet d’escriure fa que ens organitzem, que integrem informació diferent i que analitzem els nostres pensaments. Així, aconseguim reunir els nostres pensaments de forma coherent i trobar sentit a les experiències de la nostra vida. També ens ajuda a conèixer-nos millor, a comprendre millor les nostres prioritats, els nostres motius i les nostres emocions, donant-nos una nova visió de la nostra vida i del nostre camí. Gràcies a això podem passar a tenir una sensació de control i a identificar els obstacles que poden aparèixer.


Augmentar el nostre optimisme fa que ens esforcem més en arribar a acomplir els nostres objectius. Per altra banda, l’actitud optimista augmenta el benestar que, a més, fa que afrontem les dificultats de forma activa i efectiva. Finalment, l’optimisme promou un estat d’ànim positiu i vital.


Lyubomirsky, a part del diari del “millor jo possible” proposa una altra variant: diaris d’objectius primaris i secundaris. Es tracta d’identificar els nostres objectius a llarg termini i de descomposar-los en objectius secundaris. En cas de trobar-nos amb dificultats podem recórrer a situacions passades en les que vàrem aconseguir el que ens proposàvem, de forma que passaríem a reconèixer les nostres virtuts i els recursos que tenim disponibles.


També podríem fer un exercici per tal de “reconèixer els pensaments barrera”, els pensaments negatius automàtics. Una possibilitat que es proposa consistiria en posar en una guardiola uns deu cèntims cada vegada que ens vingués al cap un pensament negatiu i, a més, substituir-lo per un punt de vista més favorable. Després d’escriure el pensament barrera podríem fer-nos les següents preguntes

Es pot interpretar d’una altra manera? 
Pot sortir alguna cosa bona d’aquesta situació? 
Pot proporcionar noves oportunitats? 
Què en puc aprendre de cara al futur? 
He pogut obtenir-ne alguna cosa bona?


En essència, totes les activitats per l’optimisme suposen interpretar el món des d’una perspectiva més positiva, tenint en compte la part bona de les coses. Fa falta molt esforç per tal d’aconseguir-lo, però els avantatges, una vegada que ho hem automatitzat, són enormes.


Bona pràctica!

Comentaris

  1. Cada dia pas més gust de llegir el teu blog. Moltes gràcies pels magnífics articles que ens regales.

    Bon Nadal i venturós any nou.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d