Passa al contingut principal

Agnès o viure sense estar present

Agnès, protagonista de la novel·la La dona veloç” escrita per n’Imma Monsó, és una psiquiatra que, a part de viure tota una sèrie de relacions complicades, viu en contra del temps, intentant guanyar temps, esgarrapar uns segons per tal de no perdre’ls i sentir l’angoixa d’haver-los malgastat. És una dona veloç, sempre pensant en la propera activitat, sempre fent una sèrie de coses de manera simultània, exultant quan arriba a la multitasca més exagerada.

Agnès és la nostra antiheroïna, una persona que mai està present, que no pot obrir-se a l’experiència i acceptar el que va passant. Una persona en moviment constant, no es sap massa bé cap a on. Una persona que mesura totes les experiències en funció del temps que consumeixen i que no pot permetre’s perdre el temps ni tan sols en les relacions.

Aquesta falta d’atenció, d’obertura, la porta a viure en el seu món, amb teories que es confirmen a elles mateixes sense l’oportunitat de que la realitat les falsegi. Als seus quaranta llargs, se n’adona de la seva manca de criteri pel que fa als seus judicis sobre la seva pròpia família. Agnès té una sèrie de creences sobre els seus pares, el seu germà i, inclús, sobre el seu amant que es demostren, després de que deixi de banda el control del temps per tal de tenir una conversa autèntica amb una figura important del seu passat, del tot falses.

No era la mare tal com ella pensava? No estava el pare en un estat de permanent malestar per la seva falta de capacitat d’estimar? Era el seu germà el que ella realment recorda? Quan Agnès deixa entrar la realitat a la seva vida, se n’adona que no poder viure el moment genera una ficció que no ens deixa connectar amb els demés i tampoc permet obrir-nos a les coses tal i com són.

Els humans som generadors de ficcions. Ens contem històries a nosaltres mateixos sobre els nostres orígens, els nostres fantasmes, les nostres pors. I, a vegades, aquestes històries amb una gran coherència interna, no ens deixen formar part i fruir de la nostra pròpia realitat. Aquestes històries, lluny de fer fàcil la connexió amb els demés, ens aïllen dels altres, no permeten la fluïdesa de sentir el que senten i de sentir que ens senten. Tot passa a estar filtrat pels esquemes que hem anat generant durant els anys.

L’Agnès representa el contrari de viure amb una actitud oberta, amb presència. No és conscient de les seves maniobres defensives, de la seva pròpia solitud, del domini que exerceix sobre ella el relat que ha anat construint. Només rompen aquest tancament les setmanes que passa amb la seva neboda i la conversa amb l’amic de la família. I, gràcies a ells dos, descobreix la compassió i la connexió autèntica.

Estar oberts a la realitat, ésser conscients de les nostres pròpies cabòries ens permetrà viure d’acord amb els valors que considerem importants per tal d’articular la nostra vida. Una vida que passa aviat. Una vida que no podrem viure sense estar presents. Una vida que volem amb sentit, entrega i passió.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d