Passa al contingut principal

Aprendre optimisme



En una entrevista per la pàgina www.fivebooks.com Elaine Fox, una neurocientífica anglesa especialitzada en emocions, defineix l’optimisme com la capacitat de pensar que encara que no tot vagi bé serem capaços d’afrontar-ho. L’optimisme no té a veure només amb una forma de pensar, ”veure la part bona de les coses”, sinó que està relacionat, sobretot, amb la nostra manera d’actuar. Les persones optimistes són més proactives, generen més contactes socials i persisteixen amb més força quan busquen solucions als problemes. Això dóna com a resultat una major xarxa social de suport, un augment en les opcions a l’hora d’afrontar els reptes i un sentiment de control de la pròpia vida.


Elaine Fox ha recollit els resultats de les seves investigacions en un llibre anomenat “Una mente feliz”. La idea és que realment venim cablejats amb una tendència a l’optimisme o al pessimisme, en funció de si el sistema que prima en el nostre cervell és el que cerca plaer o el que intenta evita els perills, és a dir, el sistema de la por (vegeu també l’entrada del 20 de novembre del 2011). Tanmateix, podem aconseguir una ment més optimista. La veritat és que no resulta fàcil ja que l’actitud optimista es basa en una pràctica continuada. No és qüestió de simplement tenir pensaments positius. Es tractaria de practicar una sèrie de tècniques. I una d’elles és l’atenció plena o mindfulness.


Els programes de vuit setmanes basats en la meditació d’atenció plena han demostrat sobradament la seva efectivitat (vegeu l’entrada de 12 de gener de 2013), ja que permeten deixar de banda les reaccions emocionals negatives i elaborar respostes més operatives. Es tracta d’un tipus de meditació que ens permet ésser més conscients de les coses.


Una altra tècnica, treballada per Elaine Fox, és la Modificació del Biaix Cognitiu. Es sap que els pessimistes tenen una tendència a donar més importància a la informació negativa i aquesta passa a ser més present a l’hora de pensar en qualsevol cosa. La tècnica es basa en entrenar l’atenció a fixar-se més en informació positiva. I els resultats són notables.


Una possibilitat casolana passaria per escriure un diari de positivitat, anar anotant els elements positius que van passant cada dia. Podeu trobar altres suggeriments en les entrades dedicades a Barbara Fredickson del 24 novembre del 2011 dedicades a les eines per tal d'augmentar la positivitat.


Elaine Fox conclou que el benestar depèn de la implicació en el que fem: les persones més entregades als seus plans són més felices. La sensació de control porta a una actitud més activa davant la vida i a possibilitar una major presència de fets positius. La  implicació en el que fem es deriva de prendre decisions en funció dels nostres valors. Gràcies a això podem arribar a viure una vida amb sentit, entrega i passió. Una vida plena.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d