Passa al contingut principal

Les meravelles de l'autocontrol



Els investigadors de la sociabilitat humana han reunit un notable nombre de factors que es consideren un risc per a la violència, entre ells l’egoisme, els insults, la gelosia, el tribalisme, la frustració, la concentració de persones, la calor i la virilitat. Aquests elements poden conduir-nos a la violència si ens trobem immersos en una cultura de l’honor, mentre que es veuen atenuats en una cultura de la dignitat. En una cultura de la dignitat es respecta als homes no per la seva rapidesa a l’hora de contestar als insults, sinó pel seu autocontrol.

L’autocontrol suposa desfer-se de la tirania dels estímuls, ésser capaços de preferir les gratificacions majors i posteriors a les immediates i poder posar les pròpies accions al servei dels plans, dels propòsits i dels valors. Per això, els neurocientífics han provat que necessitem tenir uns lòbuls frontals intactes: les porcions més posteriors analitzen els estímuls, la frontal lateral analitza el context i, finalment, el pol frontal analitza l’episodi concret i gestiona la resposta final.

Els estudis de diferents autors conclouen que com més autocontrol tenen les persones, millor és la seva vida. Entre els estudiants es pot veure que els que tenen puntuacions més altes treuen millors notes, presenten menys trastorns alimentaris, beuen menys alcohol, es queixen menys de dolor, tenen menys depressió, presenten una autoestima més alta, són més aplicats, mantenen millors relacions amb la família, tenen menys relacions sexuals problemàtiques, s’enrabien menys i senten més culpa i menys vergonya. Encara que són iguals de solidaris, es mostren menys afectats per l’aflicció dels altres.

L’autocontrol és una característica estable que diferencia a les persones des de la petita infància. Tanmateix, tenim diferents mètodes per tal de potenciar-lo. A vegades, simplement ho aconseguim si ens mantenim lluny de les temptacions (tirem els dolços, no anem a bars, posem el despertador lluny del llit per tal de no poder-lo apagar,...). Altres, si aprenem a mirar les coses des d’una altra perspectiva (pensem en les ofenses com una mostra de la immaduresa de l’ofensor, per exemple). Podem, també, decidir potenciar el control dels nostres impulsos quan estem en ambients estables i segurs (si pensem viure més, no ens exposem a perills de forma gratuïta). Una altra via que permet a les persones elevar el seu autocontrol és millorar la nutrició, la moderació i la salut, ja que el funcionament dels lòbuls frontals és molt sensible al seu estat fisiològic.

L’autocontrol també es pot reforçar seguint una metàfora de l’exercici físic: exercitar-lo suposa augmentar la seva potència. En determinats estudis es demanava als usuaris que prenguessin nota del que menjaven, que s’apuntessin a un gimnàs, que s’apuntessin a cursos sobre la gestió dels diners o de tècniques d’estudi, que no diguessin paraulotes, parlessin amb frases complertes i no comencessin mai les frases amb un “jo...”. El que crida l’atenció dels resultats és que les persones implicades, al mateix temps que mostraven un autocontrol més gran en les proves de laboratori, exhibien un major control en les seves vides: fumaven menys, bevien menys alcohol, menjaven millor, gastaven menys diners, miraven menys la televisió, estudiaven més i mantenien el pis més net. Per tant, quan ens proposem augmentar el control sobre una àrea es solen produir millores en moltes altres.

Tanmateix, hi ha modes en el que es considera l’estàndard lloable de personalitat. En determinades èpoques, s’ha lloat l’autocontrol com a ingredient essencial de l’excel·lència personal. En altres, l’espontaneïtat s’ha considerat l’objectiu a aconseguir en les relacions personals i la gestió emocional. El problema és que cada model té les seves conseqüències i els estudis semblen demostrar que eliminar l’autocontrol de l’ideari social i educatiu deixa a les persones encadenades als seus impulsos, amb tot el que això suposa a l’hora de prendre decisions: més violència instrumental, més evitació del que ens resulta difícil, més vergonya, menys autoestima, menys autoconfiança...

Els estudis mostren que l’autocontrol ens condueix a la possibilitat de marcar-nos objectius i creure en la possibilitat d’acomplir-los. L’autocontrol, en definitiva, posa les condicions per tal de gestionar la nostra pròpia vida, gràcies a la gestió emocional i de la nostra conducta. Benvinguts al benestar emocional.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d