Passa al contingut principal

Contra el malestar, mindfulness



Les persones tenim una marcada tendència a divagar, a badar o a pensar en altres coses quan estem fent qualsevol activitat. Vèiem en l’entrada del 5 de gener de 2013 que, en aquesta dificultat per a centrar-nos hi podem trobar la llavor de fenòmens com l’avorriment i el malestar. Però, segons expliquen Matthew Killingsworth i Daniel Gilbert, la tendència a no estar centrats en el que estem fent, no només explica aquests estats, sinó que està en la base de la infelicitat.

En un article a Science, aquests autors demostraven l’efecte del fet de badar sobre l’estat emocional en la vida quotidiana. Per provar això, gràcies a una aplicació per iPhone, demanaven el què estaven fent les persones en un moment determinat, fins a quin punt estaven concentrats en el que feien i com es sentien. Les conclusions són molt curioses: en primer lloc, es constata que les persones estem descentrades una major part del nostre temps, independentment del molt que ens agradi el que estem fent. En segon lloc, el fet d’estar badant i descentrats fa que el nostre estat d’ànim sigui negatiu, inclús quan pensem en coses agradables però que no tenen a veure amb l’activitat que estem realitzant.  Finalment, en què pensem és un millor predictor del nostre benestar que el que estem fent; és a dir, que no estar centrats en el que estem fent explica la major part del nostre malestar quotidià.

Així, com assenyala Maria Konnikova en un article sobre el poder del mindfulness a The New York Times, el poder de concentració té un marcat efecte sobre el nostre benestar emocional. Aconseguir no badar i estar centrats en el que està passant, gràcies a una pràctica diària d’uns 5 minuts té un efecte marcat sobre el nostre cervell, activant la xarxa que indueix una estratègia positiva d’afrontament del moment present. I, d’aquesta manera, es genera benestar emocional gràcies a que se’ns possibilita acceptar i viure el moment.

En un moment de la història de la humanitat en la que la nostra vida diària està caracteritzada per la hiperestimulació i les contínues interrupcions de les tasques per cridades, reclams electrònics i estímuls varis, el perill de la distracció i del vagareig de la ment està més present que mai. L’anomenada ment multitasca no existeix; l’únic que passa és que estem més insatisfets que mai, pensant contínuament en el que no estem fent. En aquest cas, els estudis citats per Maria Konnikova ens demostren la potència de les pràctiques del mindfulness per tal d’aconseguir estar amb el que fem i, així, no només ser més eficients, sinó sentir-nos bé.

La millora gràcies a la pràctica de tècniques de mindfulness o atenció plena pot veure’s en el plànol de l’organització cerebral: les xarxes que controlen l’atenció en el cervell es mostren més operatives i es pot demostrar una major capacitat de ser conscients dels nostre propis sentiments i emocions. Gràcies a tot això, la pràctica de l’atenció plena fa possible una major capacitat de concentració i, de retruc, un major benestar.

Així, els estudis demostren que uns 5 minuts diaris d’estar pendents de la nostra respiració i de deixar passar els pensaments que se’ns presenten, sense quedar-nos-hi enganxats, pot tenir l’efecte de cultivar una flexibilitat en l’atenció que ens permeti no només estar més centrats i més de bon humor, sinó que es converteixi en una espècie de protecció contra malalties degeneratives com, per exemple, l’Alzheimer.

Introduir una rutina de pràctica diària de mindfulness pot ajudar-nos a mantenir els mòduls que controlen la nostra capacitat d’atenció molt operatius, permetent que augmenti la nostra capacitat d’observació i de concentració i, així, millorar el nostre benestar, gràcies a la congruència entre el que fem i el que pensem.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,