Passa al contingut principal

Les claus del benestar




Explica Sonja Lyubomirsky en el seu llibre “La ciencia de la felicidad” que un 40 per cent del nostre benestar està determinat per les activitats que fem. No podem modificar la nostra genètica i, la majoria de vegades, no podem fer res amb les circumstàncies que ens han tocat, però sí que podem decidir què fem amb el nostre temps i com ocupem el nostre cap. De fet, les persones que manifesten més benestar mostren un patró d’activitats i de pensament que es caracteritza per:


  • Dediquen molt temps a les relacions amb la família i amb els amics.
  • Demostren gratitud pel que tenen, fàcilment.
  • Tenen una tendència ajudar de forma desinteressada a les persones que les envolten.
  • Tenen una visió positiva del futur.
  • Es centren en viure el present i en fruir dels petits plaers de la vida.
  • Converteixen l’exercici físic en un hàbit.
  • Busquen el sentit de la vida, comprometent-se profundament amb objectius que provenen dels seus valors.
  • I, per acabar, afronten l’estrès, tenen crisis i pateixen tragèdies de la manera més digna possible, acceptant les dificultats i mirant d’aprendre d’elles.


La gràcia de la proposta de Lyubomirsky resideix en el seu intent de personalitzar la forma de millorar el benestar: presenta una dotzena d’activitats que està provat que ens fan sentir millor i deixa que cada persona triï les que estan més d’acord amb el seu estil de vida. Es tracta de partir amb una estratègia, aplicar-la i deixar que tingui un efecte significatiu en la nostra vida.

Les 12 activitats de les quals ha recopilat informació que demostra la seva eficàcia per tal d’augmentar el nivell de benestar són: 

1) expressar gratitud
2) cultivar l’optimisme
3) evitar pensar massa i evitar la comparació social
4) practicar l’amabilitat
5) cuidar les relacions personals
6) desenvolupar estratègies d’afrontament de dificultats i estrès,
7) aprendre a perdonar
8) fer més activitats que et facin fluir
9) saber fruir de les alegries de la vida
10) assumir el compromís amb els propis objectius
11) connectar amb la transcendència i l’espiritualitat i, finalment, 
12) tenir cura del propi cos.

Lyubomirsky presenta cada una de les activitats i proposa que, després de valorar l’adequació entre la persona i l’activitat, de les quatre elegides comencem a aplicar-ne una de manera sistemàtica. Es tracta de modificar de forma estratègica el 40% que podem planificar per tal de generar el nostre benestar emocional (recordem que el 10% feia referència a les circumstàncies no controlables i l’altra al 40% que marcava la nostra genètica) .     

Benvinguts a la gestió de la pròpia vida.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,