Passa al contingut principal

La masculinitat a anàlisi


L’any 2001, un psicòleg americà, Alon Gratch,  va publicar “Si los hombres pudieran hablar...descubre lo que dirían”, en el que l’autor explora el que ell considera que són els atributs que configuren la masculinitat en el món occidental. La masculinitat és, com podrem veure, una construcció cultural, una manera d’estar en el món, configurada per les expectatives dels altres. Els homes, així, van generant una identitat a partir de les vivències i de les conseqüències de les seves accions.

Segons Gratch, ens trobem amb 7 atributs masculins:


  • La vergonya. Aquesta emoció s’articula al voltant de la frase “els nens no ploren”. L’antídot de la vergonya el trobarien en la detecció dels defectes dels altres, enunciant-los contínuament. És la clau per entendre les “provocacions” contínues, basades en els suposats defectes de cada un, que trobem en les amistats masculines.

  • L’absència emocional. La frase que la defineix és “no sé el que sento”. Suposa una propensió a distanciar-se dels sentiments, encara que no en tots el àmbits. Per exemple, els sentiments expressats pels homes les podríem trobar en la feina, en la manera de fer-la, en les estratègies que utilitzen,...

  • La inseguretat masculina. La frase que la il·lustra seria “estic cansat d’intentar estar sempre a dalt de tot”. L’home té la necessitat d’estar passiu, de ser més objecte que subjecte, però li fa por assumir un paper massa “femení”. O, a vegades, es dóna el procés contrari i la dona vol que assumeixi un paper més “masculí” a casa; però la iniciativa la marca ella, amb el resultat de reforçar la “feminitat” de l’home.

  • L’egocentrisme. Es manifesta en forma de “mira’m, toca’m, escolta’m”. És, seguint a Gratch, un reflex de la inseguretat masculina. El “narcisisme” masculí té a veure amb el poder, la força i l’èxit. El femení, per la seva banda, està més relacionat amb l’aparença física, la bellesa i l’estètica.

  • L’agressivitat. És el “jo et diré qui mana”. Es pot considerar un altre fruit de la inseguretat masculina, deriva de la por a la vulnerabilitat i té l’atac com una defensa. Diu literalment “el hombre necesita sentirse libre para descargar parte de su agresividad sin temor a destruir su compañera. A su vez, la compañera deberá responder con su propia agresividad para fijar los límites de lo que es aceptable. Pero al mismo tiempo intentará desarmarlo con un afecto e interés auténtico”.

  • L’autodestrucció. La frase és “soc un fracassat”. No triomfar suposa deixar de poder expressar la pròpia agressivitat de forma constructiva. Molts homes, en aquest cas, l’autodirigeixen cap a sí mateixos. En aquest cas, l’intent de salvar-los d’aquest procés pot ser contraproduent i dolorós. La solució estaria en tractar aquest tema com si fos una forma d’agressió personal cap a l’altra i, així, plantejar a l’home si està disposat a assumir una política de compromís constructiu o anar-se’n. En definitiva, no s’ha d’assumir la responsabilitat de la seva conducta.

  • L’impuls sexual. És el “vull sexe ara”. Aquest aspecte presenta, segons l’autor, una completa condensació i un resum de tots els elements anteriors. A l’escenari sexual, els homes interpreten de forma natural els conflictes emocionals que, finalment, no tenen res a veure amb el sexe. Tenen més a veure amb la seva identitat emocional, amb el poder, amb l’agressivitat, amb l’autoafirmació,...

Llegia l’altra dia en una revista una dona d’uns quaranta anys que es queixava de la “desmasculinització” dels homes. De fet, demanava poder ser agressiva en el seu món professional i ser més passiva en el sexual. S’estan diluint determinats aspectes de la “feminitat” i de la “masculinitat”?

L’autor conclou que els homes comencen parlant de sexe i acaben fent al·lusió a tots aquests aspectes. Necessiten parlar de sentiments i de relació, tal com ho fan les dones. Estem més a prop del que pensem.   

Les construccions culturals són això, construccions. Una societat oberta donarà construccions més difuses de la pròpia identitat sexual. De fet, el benestar de les persones que viuen en societats amb l’actitud respectuosa cap a aquests temes és més alt que aquelles que han de viure en llocs on els rols són molt més rígids.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d