Passa al contingut principal

Escriure per tal de superar el dolor

"L’escriptura, per la seva pròpia estructura lineal, ens permet rompre la circularitat dels pensaments negatius, que, per la via de sempre respondre a les mateixes preguntes (Per què? I si...? No hauria d’haver...?), ens manté donant voltes a les mateixes consideracions. La linealitat ens desbloqueja, ens permet trobar altres consideracions, altres emocions..." https://benestaremocional.blogspot.com/2020/11/per-si-volguessis-millorar.html

 

 




Fa més de 20 anys, un psicòleg anomenat James Pennebaker va iniciar una investigació per tal de comprovar els efectes que tenia escriure sobre una experiència traumàtica o pertorbadora sobre la nostra salut i el nostre benestar. En els estudis es proposava a les persones escriure entre 15 i 30 minuts sobre alguna de les experiències més inquietants o doloroses de la pròpia vida, amb el màxim detall possible i explorant les pròpies reaccions i emocions més profundes. Durant un marge d’entre 3 i 5 dies es repetiria l’experiència.

Els resultats dels estudis que s’han anat fent seguint aquest mètode d’”escriptura expressiva” indiquen que es tracta d’una eina molt potent: amb comparació amb el grup control, les persones que participen del mètode van menys al metge, les funciona millor el sistema immunitari, indiquen estar menys deprimits, presenten un major rendiment i tenen més probabilitats de trobar feina després d’estar a l’atur.

Segons explica Sonja Lyubomirsky en “La ciencia de la felicidad”, sembla ser que els efectes aconseguits estan causats per la pròpia escriptura, pel fet que ens ajuda a comprendre, acceptar i trobar una explicació al nostre patiment. Trobar sentit al que ens ha passat a través de l’escriptura també redueix la freqüència i la intensitat dels pensaments negatius.

Escriure sobre una experiència negativa ens obliga a organitzar i a integrar els pensaments i les imatges sobre aquesta situació en una narració coherent. La pròpia estructura del llenguatge pot fer que intentem estructurar les vivències de forma causal, provocant una anàlisi que pot ser ajudi a trobar un sentit, a entendre millor el que ha passat, proporcionant-nos una certa sensació de control. Quan una experiència té estructura i sentit, ens sembla més abordable i controlable. De fet, Pennebaker i els seus col·laboradors varen demostrar que com més paraules causals (“perquè”, “causar”, “resultar”, per exemple) i més termes relacionats amb la percepció (com “comprendre”, “adonar-se’n”, “veure”) apareixien en els relats, més millores es produïen en la salut dels participants.

En el seu llibre sobre el dol, “Aprender de la pérdida”, Robert Neimeyer proposa utilitzar l’escriptura expressiva com a eina per tal d’afrontar els reptes de la pèrdua. L’estructura de les instruccions és semblant a la proposada per Pennebaker; de fet, aquí proposo una variació d’ambdues, seguint la fòrmula següent:

Durant els pròxims quatre dies, escriu sobre els teus pensaments i sentiments més profunds respecte a una experiència dolorosa. Quan escriguis, t’has de deixar anar, comentant aquells aspectes de l’experiència que menys hagis comentat amb altres persones, aprofundint en emocions i aspectes que tal vegada pensaves no tractar mai. Pots associar el tema amb les teves relacions amb les persones significatives en la teva vida;  amb el teu passat, present o  futur;  amb qui ets, amb qui eres o amb qui t’agradaria ser. Pots escriure sobre les mateixes qüestions tots els dies o sobre elements diferents. Has d’anar en compte de programar una activitat de pont, millor si és una activitat física, abans de tornar a la “vida normal”

L’efecte de l’escriptura pot manifestar-se en l’aspecte emocional, facilitant l’acceptació dels propis sentiments. I, com recordem sempre, les emocions negatives són abordables després d’acceptar el seu missatge, el que ens conten de la situació viscuda i de nosaltres mateixos. Tots, com a humans que som, sentirem ràbia, por, angoixa, pena, culpa o dolor en algun moment de la nostra vida. L’acceptació d’aquest fet és imprescindible pel nostre equilibri i el nostre benestar emocional. Escriure ens ajudarà a acceptar.
 
Bona pràctica!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,