Durant més de vint anys la Doctora Nolen-Hoeksema s’ha dedicat a estudiar els estils emocionals davant l’estrès i una de les seves preocupacions principals ha estat intentar explicar i així prevenir l’alta incidència de trastorns de tipus emocional en les dones. Aquesta investigadora va arribar a la conclusió que les dones ruminaven molt més que els homes davant qualsevol problema.
La ruminació formava part del que va anomenar autodefensa introspectiva, procés pel qual la persona intenta canviar una situació dirigint l’atenció cap al seu interior, suposant que el problema està relacionat amb la seva personalitat i no amb la pròpia dinàmica de la situació.
Aquesta estratègia porta a centrar-se en el malestar i provoca un estat de ruminació continuada. I també, juntament amb altres factors de risc, fa que les dones siguin més susceptibles de patir el que ella denomina el triangle tòxic: l’abús de l’alcohol, el menjar de forma descontrolada (o amb massa control) i els estats depressius.
Les dones es veurien molt condicionades per factors com els d’unes expectatives poc realistes sobre l’aspecte físic, la dependència emocional dels altres en forma de recerca excessiva de seguretat, l’excessiva responsabilitat sobre el benestar dels altres, la repressió de la ràbia i l’expressió continuada de la tristesa.
La ruminació producte de l’autodefensa introspectiva fa que les dones en una situació d’estrès tendeixin a concentrar-se en els records negatius, en els obstacles i en els problemes futurs. Aquesta estratègia no permet generar bones solucions i, a més, fa que les persones que les envolten es cansin de l’estat negatiu continuat, perdent, així, part de la seva xarxa de suport.
Quina és la via per a superar aquests condicionants? Nolen-Hoeksema proposa generar eines pel benestar emocional i les classifica en dues categories:
- Adonar-se’n de com els pensaments i les preocupacions afecten al nostre comportament.
- Elaborar estratègies encaminades a prendre decisions sobre com volem viure la nostra vida.
En la primera categoria en destaquen les tècniques de presa de consciència, emparentades amb la consciència o atenció plena i que suposen viure el present tal i com és. Es tracta, en el fons, d’aconseguir veure i viure els pensaments i els sentiments com el que són: pensaments i sentiments que comencen i acaben, per deixar el seu lloc a d’altres en el cicle de la nostra vida. Aquesta nova actitud ens permetrà veure la força de certes preocupacions i, gràcies a la pràctica de deixar anar, aconseguir comportar-nos d’acord amb els nostres objectius i no seguir condicionats pels nostres pensaments negatius.
També en aquesta categoria hi trobem el mètode del diari, un registre de les situacions clau i com ens sentim en elles. Es tracta de trobar desencadenants del malestar: circumstàncies concretes, persones, autoafirmacions, emocions negatives bloquejades,... Escrivim sobre el nostre malestar, quines són les condicions que el faciliten, quins són els nostres pensaments, amb qui compartim aquests moments,.. En moltes ocasions podem descobrir que el malestar segueix patrons que podem canviar eliminant o modificant determinats elements de la situació. L’objectiu final és arribar a respondre la pregunta “Què aconsegueixo fent el que faig?” I, a partir de la resposta, poder fer els canvis pertinents.
En aquest apartat, i seguint el mateix procés anterior, serà molt important per al nostre benestar identificar quines són les situacions i les persones que ens fan sentir bé.
En la pròxima entrada, seguirem amb les estratègies que podem seguir per a implementar el canvi que volem fer per a recuperar el nostre benestar emocional.
"La ruminació producte de l’autodefensa introspectiva fa que les dones en una situació d’estrès tendeixin a concentrar-se en els records negatius, en els obstacles i en els problemes futurs."
ResponEliminaGràcies per aquest apunt, que llegeixo després d'uns dies de ruminació continuada i circular que no em duia enlloc. I felicitats pel blog, m'agraden molt els temes que tracta!
Moltes, moltes gràcies...
Elimina