Passa al contingut principal

Superar la ruminació

Durant més de vint anys la Doctora Nolen-Hoeksema s’ha dedicat a estudiar els estils emocionals davant l’estrès i una de les seves preocupacions principals ha estat intentar explicar i així prevenir l’alta incidència de trastorns de tipus emocional en les dones. Aquesta investigadora va arribar a la conclusió que les dones ruminaven molt més que els homes davant qualsevol problema. 

La ruminació formava part del que va anomenar autodefensa introspectiva, procés pel qual la persona intenta canviar una situació dirigint l’atenció cap al seu interior, suposant que el problema està relacionat amb la seva personalitat i no amb la pròpia dinàmica de la situació.

Aquesta estratègia porta a centrar-se en el malestar i provoca un estat de ruminació continuada. I també, juntament amb altres factors de risc, fa que les dones siguin més susceptibles de patir el que ella denomina el triangle tòxic: l’abús de l’alcohol, el menjar de forma descontrolada (o amb massa control) i els estats depressius.

Les dones es veurien molt condicionades per factors com els d’unes expectatives poc realistes sobre l’aspecte físic, la dependència emocional dels altres en forma de recerca excessiva de seguretat, l’excessiva responsabilitat sobre el benestar dels altres, la repressió de la ràbia i l’expressió continuada de la tristesa.

La ruminació producte de l’autodefensa introspectiva fa que les dones en una situació d’estrès tendeixin a concentrar-se en els records negatius, en els obstacles i en els problemes futurs. Aquesta estratègia no permet generar bones solucions i, a més, fa que les persones que les envolten es cansin de l’estat negatiu continuat, perdent, així, part de la seva xarxa de suport.

Quina és la via per a superar aquests condicionants? Nolen-Hoeksema proposa generar eines pel benestar emocional i les classifica en dues categories:

  1. Adonar-se’n de com els pensaments i les preocupacions afecten al nostre comportament. 
  2. Elaborar estratègies encaminades a prendre decisions sobre com volem viure la nostra vida.
En la primera categoria en destaquen les tècniques de presa de consciència, emparentades amb la consciència o atenció plena i que suposen viure el present tal i com és. Es tracta, en el fons, d’aconseguir veure i viure els pensaments i els sentiments com el que són: pensaments i sentiments que comencen i acaben, per deixar el seu lloc a d’altres en el cicle de la nostra vida. Aquesta nova actitud ens permetrà veure la força de certes preocupacions i, gràcies a la pràctica de deixar anar, aconseguir comportar-nos d’acord amb els nostres objectius i no seguir condicionats pels nostres pensaments negatius.

També en aquesta categoria hi trobem el mètode del diari, un registre de les situacions clau i com ens sentim en elles. Es tracta de trobar desencadenants del malestar: circumstàncies concretes, persones, autoafirmacions, emocions negatives bloquejades,...  Escrivim sobre el nostre malestar, quines són les condicions que el faciliten, quins són els nostres pensaments, amb qui compartim aquests moments,.. En moltes ocasions podem descobrir que el malestar segueix patrons que podem canviar eliminant o modificant determinats elements de la situació. L’objectiu final és arribar a respondre la pregunta “Què aconsegueixo fent el que faig?” I, a partir de la resposta, poder fer els canvis pertinents.

En aquest apartat, i seguint el mateix procés anterior, serà molt important per al nostre benestar identificar quines són les situacions i les persones que ens fan sentir bé.

En la pròxima entrada, seguirem amb les estratègies que podem seguir per a implementar el canvi que volem fer per a recuperar el nostre benestar emocional.

Comentaris

  1. "La ruminació producte de l’autodefensa introspectiva fa que les dones en una situació d’estrès tendeixin a concentrar-se en els records negatius, en els obstacles i en els problemes futurs."

    Gràcies per aquest apunt, que llegeixo després d'uns dies de ruminació continuada i circular que no em duia enlloc. I felicitats pel blog, m'agraden molt els temes que tracta!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,