Passa al contingut principal

Has de saber callar i escoltar o 12 consells de John Green sobre la vida

“És fàcil oblidar com de meravellosos, estranys i bells som els humans.”

“Com va escriure Emily Dickinson: L’esperança és aquesta cosa amb plomes que es posa en l’ànima i entona melodies sense paraules, i no s’atura per res. De tan en tan encara deixo d’escoltar melodies. Encara m’embolcalla l’abjecte dolor de la desesperança. Però mentrestant l’esperança canta. Es només que una, i una altra, i una altra vegada he de tornar a aprendre a escoltar.”

“Crec que el repte i la responsabilitat de tota persona és reconèixer que els altres també són persones, escoltar el seu dolor i considerar-lo seriosament, encara que no pugui sentir-lo. Crec que aquesta capacitat d’escolta és el que vertaderament diferencia la vida humana de la quasivida d’un enterovirus.”

John Green “Tu mundo y el mío: Postales desde el Antropoceno”

 

 

 

 


 

 

 

 

Per a tots aquells que volen descobrir el que volen fer amb la seva vida: PRESTA ATENCIÓ A LES COSES A LES QUE PRESTES ATENCIÓ. No hi ha massa més a dir”. Aquesta és una de les primeres cites que trobem al llibre de John GreenTu mundo y el mío”. I es tracta d’una declaració d’intencions: reflexionar sobre la vida, el seu sentit i el que és important tenir en compte a l’hora de viure-la, tot això usant com a excusa fer una revisió dels temes que a Green li criden l’atenció.

Green puntua, sobre un barem de 5 estrelles possibles, coses com el cometa Halley, l’himne del Liverpool “You’ll Never Walk Alone”, les pintures rupestres de Lascaux, els dinosaures, les postes de sol, els pingüins de Madagascar, cercar desconeguts al Google, els xiuxiuejos, la foto “Tres grangers de camí cap a un ball” i altres temes aparentment aleatoris. El resultat, però, és un tur pel que troba important a la vida, la seva recerca de sentit, la seva lluita per mantenir-se en equilibri i amb una certa lucidesa.

Green ens parla dels seus estats depressius i de la necessitat de la bondat i la connexió per tal de poder tornar a la vida. Entre el TOC i la depressió, aquest autor ha transitat pel món de la teràpia psicològica i de la medicació. I agraeix la seva presència amb l’afirmació que les deu la vida. Creu que les desigualtats són un problema econòmic, social i, inclús, espiritual.  Ens recorda que la vida està feta d’incerteses, que no som els únics habitants del planeta, que mai acabem d’aprendre, que escoltar sempre serà el més important, que quan ve el dolor ens enganya i sembla que quedarà per sempre...

De totes les seves observacions, en podria treure dotze que podrien definir-se com les reflexions sobre què significa ser humà en aquesta etapa de la història de l’univers (o com aconseguir viure una vida plena i amb sentit, a pesar de tot el que et vagi passant):

 

1.- “A la vida, no hi ha observadors, només participants.”

2.- “No hem d’oblidar que els humans som meravellosos, estranys i bells; estem fets de combinacions improbables de pols d’estrelles”

3.- “La capacitat de prestar atenció és la llavor de la curiositat, de la possibilitat d’emocionar-nos amb el que mirem”

4.- “La por humana universal a l’abandonament es soluciona reforçant la nostra capacitat de vincular-nos amb els altres”

5.- “Casa nostra no és un lloc, és un moment”

6.- “Quan la humanitat col·labora com un tot i protegeix als vulnerables, el seu projecte i ella mateixa floreixen”

7.- “Per fruir de la bellesa t’has d’obrir, has de tornar-te vulnerable a ella”

8.- “Anem amb compte: Ens creiem les històries que ens conten els que saben contar històries”

9.- “Alerta amb les notícies: Vivim pendent dels successos, quan el que canvia el món són els processos”

10.- “La depressió és melancolia sense els seus encants, com deia Susan Sontag”

11.- “Les tradicions compartides són una forma d’estar amb la gent, no només amb els que hi són, sinó també amb els que alguna vegada van existir.”

12.- “Has de saber callar i escoltar. En cas contrari, et perdràs totes les coses bones”.

 

Bona reflexió!!!

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d