Passa al contingut principal

Com canviar el món. Carta a un nadó

"La felicitat, com hem vist en una altra ocasió, està lligada a les relacions autèntiques amb els altres (vegeu https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/07/la-veritat-sobre-lamor.html). Per tant, si volem que els nostres fills tinguin èxit hauríem de donar-los una educació basada en la gratitud, la compassió i la satisfacció d’haver fet el que s’ha de fer" https://benestaremocional.blogspot.com.es/2018/01/gratitud-compassio-i-paraula.html

"Pel que fa referència a l’educació dels fills, crec que no se'ls han d’ensenyar les petites virtuts, sinó les grans. No l’estalvi, sinó la generositat i la indiferència cap als diners; no la prudència, sinó el coratge i el menyspreu cap al perill; no l’astúcia, sinó la franquesa i l’amor per la veritat; no la diplomàcia, sinó l’amor als altres i l’abnegació; no el desig d’èxit, sinó el desig de ser i de saber" https://benestaremocional.blogspot.com.es/2016/07/les-petites-virtuts.html






Cleo Wade és una poetessa que aquest any passat feia una xerrada a la plataforma TED (vegeu https://www.ted.com/talks/cleo_wade_want_to_change_the_world_start_by_being_brave_enough_to_care) amb el títol “Si vols canviar el món comença per ser prou valent i tenir cura dels altres”. La història comença així:

“La meva millor amiga ha tingut un infantó fa poc. I quan l’he conegut, m’he meravellada al veure aquest ésser petit i preciós entrar a la nostra vida. I he sigut conscient de que no només entrava a les nostres vides, ell fa la seva entrada al món –en aquest món sonat que, especialment ara, sembla tan difícil. Passo molt temps a la meva feina parlant a la gent sobre qui som, sobre qui hauríem de ser i sobre quina pot ser la nostra cura.

I decideix escriure-li una carta:

(...)

El món et dirà “Sigues una persona millor”. No has de tenir por de dir “Sí”. Comença per escoltar millor. Comença per caminar millor pel carrer. Mira a la gent. Digues “Hola”. Demana com estan i escolta el que et diuen. Comença per ser un amic millor, un pare millor, un fill millor pels teus pares; un millor company, un millor amant, una millor parella. Comença per ser un millor veïnat. Topa’t amb algú nou i fes-ne coneixença.

El món et dirà “Què fas comptes fer?”. No has de tenir por de dir “Jo sé que no puc fer qualsevol cosa, però puc fer alguna cosa”. Vés a més llocs i digues “Som aquí per ajudar”. Fes-te amic de la generositat. Dóna el que puguis, fes el que puguis. Dóna euros, dóna cèntims, dóna el teu temps, dóna el teu amor, dóna el teu cor, dóna el teu esperit.

El món et dirà “Necessitem pau”. Troba la pau en el teu interior, guarda-la com si fos sagrada, porta-la amb tu allà on vagis. La pau no pot ser compartida o creada amb els altres si primer no la generem dintre nostre.

El món et dirà “Ells són l’enemic”. Investiga. Troba la veritat al darrera de les històries que et conten. Troba la veritat que hi ha al darrera de les aparences. Demana “Per què?”. Demana “Això és just?”. Demana “Com hem arribat aquí?”. Fes això amb compassió. Fes això amb perdó. Aprèn a perdonar als altres. Comença per aprendre a perdonar-te completament a tu mateix. Som més que els nostres errors. Som més del que érem ahir. Tots ens mereixem la nostra dignitat. Has de veure’t en els altres. Reconeix que la meva justícia és la teva justícia i el que és meu és teu. No pot haver-hi alliberació per a nosaltres si l’altra persona no és lliure.

El món et dirà “Som violent”. Respon dient “Jo no. No amb les meves paraules ni amb les meves accions”.

El món et dirà “Necessitem salvar el planeta”. Comença per dir “No, gràcies, no necessito una bossa de plàstic”. Recicla, reutilitza. Comença per aixecar del terra un paper en el teu edifici.

El món et dirà “Hi ha massa problemes”. No tinguis por de formar part de les solucions. Comença per parlar de les qüestions. No podem superar el que ignorem. Com més parlem de les coses, més veurem que les qüestions estan connectades perquè tots estem connectats.

El món et dirà “Necessitem acabar amb el racisme”. Comença per a tractar-lo en la teva pròpia família.

El món et dirà “Com parlem amb la parcialitat i amb el fanatisme?”. Comença per tenir la primera conversa a la taula de la teva cuina.

El món et dirà “Hi ha massa odi”. Dedica’t a l’amor. Estima’t tant a tu mateix de manera que puguis estimar als demés sense barreres i sense judicis. Quan el món ens faci grans preguntes que requereixin grans respostes, tenim dues opcions. Una: sentir-nos sobrepassats o poc qualificats i no fer res. Dues: començar amb un petit acte i acreditar-nos. Jo som la cap de seguretat nacional i tu també. Pot ser ningú ens ha donat permís ni ens ha confirmat al senat, però podem fer que la nació sigui més segura. Quan ajudes només a una persona a estar més segura, la nació és més segura. Només amb una mà estesa que demani “Estàs bé? Som aquí per ajudar-te”, podem convertir la inseguretat en seguretat.

Ens trobem a nosaltres mateixos demanant al món “Què hauria de fer?” “Què hauríem de fer?”. Una pregunta millor seria “Com ho estic fent?”. Jo demano que hi hagi pau al món, però practico la pau quan estic amb la meva família i amb els meus amics? Jo demano al món que acabi l’odi, però mostro amor no només als que conec sinó també als que no conec? Mostro amor davant aquelles idees que estan en conflicte amb les meves? Jo demano al món que acabi amb el patiment, però ho faig amb els que pateixen al costat de casa? Nosaltres diem al món: “Per favor, canvia; necessitem canviar”. Però com es mostra el canvi en les nostres pròpies vides? Com ho fem per a canviar les vides de la gent de les nostres comunitats?

James Baldwin diu: “Des d’ara mateix,  hem d’assumir que està en les nostres mans; no tenim dret a suposar cap altra cosa”. Això sempre ha estat així.

(...)

Passem massa temps pensant que no tenim el poder de canviar el món. No recordem que el poder de canviar la vida d’algú està sempre en les nostres mans. El canvi no pertany a cap grup concret; ens pertany a tots. No has d’esperar a que algú et digui que estàs en això. Comença. Comença per fer el que puguis amb el que tens, des d’on siguis i a la teva manera.

No hem de ser herois, portar un uniforme, denominar-nos activistes o ser elegits per a participar. Basta que tinguem prou coratge per tal de tenir cura dels altres.
(...)

“Sigues bo amb tota la gent possible”

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d