Passa al contingut principal

La felicitat segons Paul Dolan



En un comentari sobre el nou llibre de Paul Dolan, “Happiness by design”, Richard Godwin explica que la tesi principal de l’autor és que no jutgem massa bé el que ens fa realment feliços (vegeu http://www.standard.co.uk/lifestyle/london-life/happiness-you-can-work-it-out-9690824.html) . En general, tenim tendència a prestar més atenció al que creiem que ens pot fer estar bé que al que realment ens fa feliços. Una vegada més, apareix un element a tenir en compte a l’hora d’aconseguir més benestar: el sentit. Per tal d’aconseguir més felicitat s’ha de tenir en compte el que Dolan anomena el “Principi sentit/plaer”.

Dolan afirma que necessitem equilibrar el plaer amb el sentit si volem experimentar felicitat (vegeu també l’entrada http://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/08/el-jove-que-apuntava-la-lluna.html). Un dia complicat a la feina (sentit) es veu compensat per un sopar amb els amics (plaer). Tanmateix, quan el plaer és purament plaer i no té cap propòsit (sentit) no aconseguim el benestar. I tampoc ho fem, quan el propòsit o sentit no va acompanyat de cap tipus de plaer.

En l’article es proposen a10 lliçons per tal d’anar fent:

1.- L’atenció és un recurs escàs. Utilitza-la sàviament. L’atenció que dediquem a una cosa no la podem dedicar a l’altra. Contínuament assignem la nostra atenció a elements que ens fan perdre de vista el que realment ens pot fer sentir bé. Ens perdem quan estem massa pendents de les novetats o quan donem massa voltes al que no acabem d'aconseguir i ens apuntalem en la frustració, per exemple.

2.- Només fer feina i no dedicar temps al plaer ens porta a lamentar-nos-en més endavant. És molt important trobar l’equilibri.

3.- La felicitat futura no compensa mai la present misèria... Moltes persones fan sacrificis pel futur –per exemple, persones que fan una feina que detesten i pensen en els diners que tindran per a fruir d’una bona jubilació. Dolan ens recorda que la felicitat perduda es perd per sempre.

4.-...Però pren en consideració els beneficis presents de decisions futures. Hem de tenir en compte, però, que el fet d’estalviar o de preparar-se pel benestar futur també té efectes en el benestar present, gràcies als sentiments de seguretat que genera.

5.- Canvia el teu ambient immediat. Els nostres cervells són molt susceptibles als efectes del “priming” –procés pel qual determinats estímuls que condicionen la forma com responem. Els anunciants s’aprofiten d’aquesta tendència i ens fan trobar desitjables coses que no necessitem. Tanmateix, podem usar aquest efecte a favor nostre: si volem canviar de feina, podem posar com a contrasenya del mail “hedanarmendaqui” o si hem de recordar la importància de fer exercici podem posar “caminaresvidaafegida”.

6.- Prendre decisions és difícil. Cerca ajuda. Aprèn que a l’hora de decidir alguna cosa, la manera més eficient és cercar informació i després deixar un temps abans de passar a l’acció. A més, tenim tendència a donar molta importància als mals moments i a no recordar-nos massa dels bons. Per això, és bo parlar amb algú altre quan s’ha de decidir sobre la pròpia felicitat.

7.- No et deixis condicionar per la suposada importància del bon temps. Aquesta idea de que la gent que viu en llocs amb millor temps són més feliços és, simplement, falsa.

8.- Minimitza les distraccions. Segons DolanAlgú que maximitza la seva felicitat és algú que gestiona la seva atenció de manera òptima”. Hem de recordar sempre que no som animals multitasca. Hem de recordar sempre que el fet de focalitzar la nostra atenció ens condueix al benestar i a la productivitat (vegeu també l’entrada http://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/03/aconseguir-una-bona-atencio.html).

9.- Envolta’t de gent que augmenti la teva felicitat...Aquesta és una manera gairebé segura d’estar bé: envolta’t de persones que t’agradin. Els contactes socials ens fan sentir bé. Ser amables ens fa sentir bé. El voluntariat és el que ens fa sentir millor.

10.- ...Però no et comparis amb els altres. La comparació social és sempre una font de patiment. No ho facis (vegeu l’entrada http://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/01/aprendre-no-pensar-massa.html ).     

Bona felicitat!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,