Passa al contingut principal

Desfer els mites sobre el suïcidi



L’Organització Mundial de la Salut ha engegat una campanya per tal de donar pautes per a la prevenció del suïcidi (vegeu http://www.who.int/mental_health/suicide-prevention/world_report_2014/en/) . Cada 40 segons una persona es suïcida.

Un dels apartats de l’informe que es presenta fa referència als mites que corren sobre el tema. En destaquen sis:

1.-  Mite: Una vegada que et converteixes en suïcida, ja ho ets per sempre més.
Veritat: L’augment en el risc de cometre suïcidi és una situació puntual i té a veure amb circumstàncies específiques. Encara que els pensaments suïcides poden retornar, no són permanents i una persona amb pensaments suïcides en el passat i, inclús, amb intents de suïcidi pot viure una llarga vida.

2.- Mite: Parlar de suïcidi és una mala idea ja que pot encoratjar a dur-ho a terme.
Veritat: L’estigma associat al suïcidi pot fer que una persona ho contempli com a possibilitat i no en parli. La veritat és que parlar-ne obertament, més que encoratjar-lo, el que fa és que la persona pugui plantejar-se altres opcions o donar-se temps per tal de repensar la seva decisió. Parlar-ne, així, suposa prevenir el suïcidi.

3.- Mite: Només les persones amb Trastorns Mentals cometen suïcidi
Veritat: La conducta suïcida indica una gran infelicitat, però no necessàriament un Trastorn Mental. Moltes persones que conviuen amb un Trastorn Mental no estan afectades per la conducta suïcida i no totes les persones que cometen suïcidi tenen un Trastorn Mental.

4.- Mite: La majoria de suïcidis passen sense que hi hagi un avís previ.  
Veritat: La majoria de suïcidis estan precedits per advertiments, verbals o conductuals. Evidentment que n’hi ha que passen sense que hi hagi hagut cap tipus de senyal d’advertència prèvia. Però és important entendre que els signes d’advertència s’han de tenir molt en compte.

5.- Mite: Algú que té pensaments o conductes suïcides està determinat a morir.
Veritat: Al contrari, les persones suïcides tenen una actitud ambivalent davant la mort. De fet, una persona que hagi ingerit substàncies químiques impulsivament i mor uns dies després, ho pot fer pensant que li hagués agradat seguir vivint. L’accés a suport emocional al moment adequat pot prevenir el suïcidi.

6.- Mite: Les persones que parlen de suïcidi al final no ho fan
Veritat: Les persones que parlen de suïcidi estan manifestant la seva necessitat d’ajuda i suport. Un nombre significatiu de persones que contemplen el suïcidi com a una opció estan experimentant ansietat, depressió o un estat de desesperança i poden sentir que no hi ha altra opció.

Per tal de prevenir el suïcidi, ens hem de desfer dels mites.

Comentaris

  1. Molt interessant i aclaridor, gràcies per la teva passió i per la teva tasca incessant!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,