“La vida és
fonamentalment una forma d’usar energia per fer més vida”
En “La historia del cuerpo humano”, Daniel E. Lieberman defensa que conèixer la història evolutiva del cos humà ens ajuda a avaluar per què tenim el aspecte que tenim, per què funciona com funciona i, per tant, per què ens emmalaltim. Lieberman, després d’un repàs d’on venim i de com hem anat canviant d’estil de vida, conclou:
“Ens agradi o no, som uns primats nuus, bípedes i lleugerament grassos que perden el cap pel sucre, la sal, els greixos i les fècules, però seguim estant adaptats per menjar una dieta diversa de fruites i verdures fibroses, de nous, llavors i tubercles, de carn magra. Fruïm del descans i la relaxació, però el nostre cos segueix sent el d’uns atletes de resistència que van evolucionar per tal de caminar molts quilòmetres al dia i per a córrer en moltes ocasions, a més de cavar, escalar i portar coses. Ens agraden les comoditats, però no estem ben adaptats per passar els dies a l’interior de les cases, asseguts a butaques, portant sabates amb suport per l’arc del peu, mirant atentament llibres i monitors durant hores. En conseqüència, mils de milions de persones pateixen malalties de l’opulència, la novetat i el dessús que solien ser rares o desconegudes”.
Però, anem a pams:
tots els humans descendim d’una població de menys de 14.000 persones que van
viure a l’Àfrica Subsahariana. Una fracció dels seus descendents van sortir-ne
fa uns 100.000 anys. El nostre cos i el nostre cervell estan marcats per aquest
fet. Som fruit de l’evolució i passem a ser humans moderns quan ens situem en
el món com a caçadors/recol·lectors. Aquests van aprofitar la bipedestació per
a convertir-se en una espècie d’atletes professionals i, de retruc, aquesta
capacitat i les altres derivades del seu gran cervell evolucionat van
servir-los per tal de cercar menjar fora dels boscos i en les planures de la
sabana. Durant el Paleolític Superior (fa uns 50.000 anys) van experimentar la
primera explosió demogràfica.
L’aparició de
l’agricultura, fa uns 12.000 anys, va comportar un nou augment de població,
però el canvi de dieta associat va suposar l’aparició de majors deficiències
nutricionals (per culpa d’una dieta associada als cereals refinats que són
menys nutritius, per exemple) i, el canvi en el mode de vida, el sorgiment de noves malalties (com a resultat del contacte
amb animals, de les toxines derivades de l’emmagatzemament, de la manca de
sanejament,...).
Encara que en
els mitjans s’hagi posat de moda l’anomenada paleodieta, l’autor ens explica
que no existeix una única dieta de caçador/recol·lector, de la mateixa manera
que no existeix un únic sistema d’organització familiar o de religió, ni una
única estratègia de mobilitat, ni de divisió de treball ni de nombre de
components del grup. De totes maneres, ara que estem en una època posindustrial,
ens trobem en què estem generalitzant un sistema de vida i d’organització que
prima les dietes processades industrialment i els hàbits sedentaris des de la
infància. Així, segons l’autor, s’explica en part el gran creixement de
malalties per desajustament, és a dir, malalties que són el resultat de que el
nostre cos paleolític està poc o mal ajustat a certs comportaments i condicions
de vida modernes.
Les cultures
marquen com vivim. La Revolució Industrial va canviar com mengem, com mastiquem,
com treballem i com caminem i correm, a més de com ens encalentim o ens
refresquem, com parim, com emmalaltim, madurem, ens reproduïm, envellim i ens
relacionem. Però el major canvi que ha comportant ha sigut a nivell alimentari:
els productors d’aliments han trobat la manera de produir i fabricar, de la
forma més barata i eficient, exactament allò que la gent (el seu cervell
evolucionat) ha desitjat durant milions d’anys: greix, midó, sucre i sal.
La principal raó
de que avui la gent engreixi, amb tots els problemes de malalties que deriven
del sobrepès, és que els aliments processats ens aporten massa calories, moltes
en forma de sucres, tant glucosa com fructosa, en dosis massa altes i massa
ràpides pels nostres sistemes digestius heretats des d’abans de que ens
convertíssim en caçadors/recol·lectors. De fet, quan els nivells de glucosa
augmenten després d’una menjada, l’objectiu immediat del cos és reduir aquests
nivells el més aviat possible. Ho aconsegueix transformant en greix la major
part de l’excés de glucosa, la que no pot utilitzar de seguida.
Així, la nostra
tendència ancestral cap als menjars saborosos i la recerca contínua de la
comoditat fan que una combinació de menjar massa i fer poc exercici ens facin
viure amb més malalties de desajustament: obesitat, problemes cardiovasculars,
diabetis, osteoporosi, problemes de columna, depressió...
Els estudis
indiquen que ser físicament actius pot no ajudar-nos a perdre quilos amb
facilitat, però ajuda a evitar guanyar pes per la via d’afavorir la captació del
greix per part dels músculs. A més, a part del beneficis cognitius (vegeu l'entrada http://benestaremocional.blogspot.com.es/2014/03/exercici-fisic-i-neuroplasticitat.html), l’activitat física incrementa el nombre de
mitocòndries que cremen greix i sucres. L’activitat física incrementa
l’anomenat colesterol bo (HDL), disminueix els triglicèrids, redueix la
inflamació i un augment en la seva duració fa baixar els nivell de pressió
sanguínia (vegeu també http://benestaremocional.blogspot.com.es/2012/12/la-importancia-de-les-rutines-i-iii.html). De fet, a l’hora de predir la salut i la longevitat més que el
sobrepès és important a on acumulem el greix al cos, què mengem i l’activitat
física que fem.
Per altra banda,
si no fem exercici de petits, l’esquelet no creix fort. Els nens que corren i
caminen més desenvolupen ossos més gruixuts a les cames i els nens que
mastiquen aliments més durs desenvolupen ossos més gruixuts a les mandíbules i
mostren una millor col·locació de les dents.
Hem creat uns
ambients que ens emmalalteixen per un excés d’energia, però que després ens
mantenen vius gràcies als descobriments farmacèutics, sense que haguem de
canviar d’hàbits. Hem creat uns ambients que ens emmalalteixen per un excés de
comoditat, pel fet de no experimentar la tensió apropiada per tal de tenir uns
peus, uns ossos i una esquena sanes. Hem creat uns ambients que ens
emmalalteixen per un excés d’estimulació, generant una situació d’estrès
crònic.
Com afirma
Lieberman: “tractar els símptomes en lloc de les causes de les malalties per
desajustament provoca, a vegades, un bucle de retroalimentació perniciós, al
que he anomenat desevolució, que permet que la malaltia persisteixi o, inclús,
s’intensifiqui”
El missatge és
clar: el nostre cos no és el millor dels cossos possibles, però és l’únic que
tenim. Val la pena fruir-lo, cuidar-lo i protegir-lo. Hem de cultivar el nostre
cos.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada