Passa al contingut principal

Com aconseguir els nostres objectius



Un dels grans problemes a l’hora d’aconseguir la vida que volem és que els humans tenim una gran tendència a procrastinar, és a dir, a no fer el que hem de fer, generant excuses que ens conhorten en el moment però que no ens deixen satisfets quan hi pensem amb distància. L’arrel del problema, moltes vegades, està en què perdem de vista els objectius, les metes, ja que la pròpia dinàmica de la vida, amb els seus alts i baixos, ens porta a prendre decisions que tenen més a veure amb condicionants del moment que amb els objectius que ens hem marcat.

La majoria de vegades, a més, en lloc de centrar-nos en la dinàmica de la presa de decisions i les seves dificultats, el que fem és maleir-nos per la nostra poca força de voluntat. Així, el problema continua, sense haver aconseguit les nostres metes i amb el nostre ego rebregat.

La regla general en la vida és que només podrem superar els obstacles si fem una bona definició del problema. I, en aquest cas, només arribarem a les metes marcades si no ens perdem entre la selva de les circumstàncies del dia a dia.

En una de les entrades del blog Farnam Street, trobem una fórmula que ens pot ajudar a seguir centrats en els nostres objectius: escriure. Comentant un llibre de Brian Tracy, s’explica que només un 3 per cent de les persones clarifiquen les seves metes gràcies a l’escriptura, però aquestes aconsegueixen el que s’han marcat entre cinc i deu vegades més ocasions que la resta de població.

Es proposa una fórmula en set passes que permetrà assolir les nostres metes la resta de la nostra vida. Qualsevol d’aquestes passes pot fer que la nostra productivitat es dupliqui o tripliqui. Aquí en presento una adaptació personal.


  1. Decideix de forma precisa el que vols aconseguir. Si es tracta de feina, asseu-te amb el teu cap o amb els companys per tal de clarificar el que s’espera de tu. Si ens trobem en el terreny personal, s’ha de tractar de consensuar de forma explícita cap a on anem, què és el que volem com a amics, parella, família o grup. 
  2. Escriu detalladament el que vols. Pensa en el paper, gràcies al paper. Quan escrivim una meta la cristal·litzem, li donem forma. Creem una cosa que podem veure i tocar. A més, una meta o un objectiu que no està escrit no es diferencien d’un desig o d’una fantasia. Sense escriure la meta o l’objectiu, no hi ha la força de l’acció en ells. Sense la concreció de l’escriptura no es produeix la mobilització necessària d’energia per tal d’aconseguir-los. 
  3. Posa una data límit a la meta i, en cas de que sigui necessari, determina la temporització de les diferents submetes. Una meta o una decisió sense data límit no té prioritat, de forma que es veu relegada en cas de presentar-se altres objectius o altres activitats més gratificants a curt termini. Sense data límit, els objectius no tenen principi ni final definits. Sense una data límit et trobaràs directament amb la procrastinació. 
  4. Fes una llista amb tot el que necessites fer per tal d’assolir el teu objectiu. A mesura que pensis en noves actuacions, afegeix-les a la llista. Segueix elaborant la llista fins que consideris que està llesta. Una llista el que fa és donar una visió de com aconseguir l’objectiu. Una llista dóna idea de l’itinerari a seguir fins a arribar a la meta. 
  5. Organitza un pla d'acció a partir de la llista. Es tracta d’organitzar la llista en funció de les prioritats i de la seqüència d’actuació. Dóna’t temps per tal de veure el que s’ha de fer primer i el que ve després. Amb una meta escrita i un pla d’acció organitzat, seràs molt més productiu i eficient. 
  6. Posa en marxa el teu pla de forma immediata. Fes alguna cosa. Fes qualsevol cosa. Un pla passable executat de forma expeditiva és molt millor que un pla brillant del que no se’n fa res. La retroalimentació i la millora només són possibles si s’entra en acció. 
  7. Decideix fer alguna cosa cada dia, de manera que et vagis apropant progressivament a la meta. Posa les activitats relacionades amb l’objectiu en la teva agenda diària. Per exemple, podries decidir llegir un nombre concret de pàgines sobre un tema o córrer un nombre de quilòmetres o passar un determinat temps junts amb la parella. Sigui el que sigui el que vagis fent l’important és no perdre cap dia, encara que facis només un poquet.

En qualsevol cas, el secret per tal de ser més efectius consisteix en no rendir-se, en seguir en ruta, de forma que anem endavant en la consecució dels nostres objectius. El fet d’escriure el procés fa que puguem veure’l amb més claredat i sigui possible la introducció de millores a mesura que anem avençant. Seguir endavant, ésser persistents és el secret per tal de millorar l’eficiència en l’assoliment de metes.

Per altra banda, si viure una bona vida depèn d’aconseguir objectius consistents amb els nostres valors, el fet d’escriure el que volem pot fer que el nostre camí estigui ple de sentit, entrega i passió. I de benestar emocional.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,