Passa al contingut principal

Les aportacions del mindfulness

En el seu llibre “Cerebro y mindfulness”, Daniel Siegel ens recorda que Richard Davison defineix l’estil afectiu com la capacitat de regular les emocions negatives, de reduir la duració de l’afecte negatiu una vegada que ha fet la seva aparició. En aquest paper regulador hi tindrien un paper molt important determinades connexions entre dues regions cerebrals relacionades amb les emocions: el Córtex Prefrontal (la regió del cervell que tenim a la part frontal del crani) i l’amígdala (una petita regió amb forma d’ametlla que està a l’interior dels nostres hemisferis cerebrals i que té un paper fonamental en la detecció de situacions de perill).

La fortalesa emocional, per la seva banda, seria la capacitat de mantenir nivells elevats de benestar i d’afecte positiu inclús en moments d’adversitat. Aquesta habilitat s’hauria de treballar de forma explícita, ja que la tendència natural davant les situacions negatives és la d’evitar-les, de bloquejar-les, generant un estat defensiu que no permet la implementació d'accions positives. I per activar emocions de tipus positiu és necessària una actitud d’aproximació amb elements de curiositat, obertura, acceptació i amor, que seria el que es treballaria en les tècniques del mindfulness.

Siegel defineix el mindfulness com a atenció a les experiències de “l’ara i aquí”, tal i com van succeint, i prestant atenció a la pròpia naturalesa de la nostra ment. Per altra banda, defineix la ment com el procés pel qual es regulen els fluxos d’energia i d’informació, tan a nivell corporal com a nivell interpersonal. La ment emet judicis sobre el que ens passa de forma automàtica i inconscient i les assumim sense pensar. Aquestes idees preconcebudes prefiguren les nostres respostes, generant hàbits que marquen la nostra forma de respondre. El mindfulness ens donaria l’oportunitat d’alliberar-nos d’aquests hàbits, proporcionant-nos una major flexibilitat de resposta. 

Les pràctiques d’atenció plena inclouen activitats que suposen centrar la ment d’una forma concreta en l’experiència del moment, així com va apareixent. Com a exemples tindrien la pròpia meditació mindfulness, el ioga, el tai txi o el txi kung. Aquestes disciplines permetrien, segons Siegel, arribar al coneixement com a tal, que s’assoleix quan en l’atenció hi entren de forma equilibrada la sensació del que passa, l’observació del que passa i la conceptualització del que passa. Aquest coneixement ens permet millorar la capacitat d’usar paraules per a descriure les nostres pròpies emocions. Aquesta capacitat, per la seva banda, facilita l’equilibri emocional, ja que una emoció negativa es podrà observar i etiquetar i, així, recuperarem l’equilibri més ràpidament.

Siegel parla de presència, que defineix com un estat mental que presenta totes les dimensions de la funció reflexiva. La presència és la qualitat de la nostra disposició a rebre les coses tal com venen, a sentir la nostra participació en la interacció en el moment en què es dóna i a ser conscients de la nostra pròpia consciència.
 
Gràcies a aquesta presència podem aconseguir reduir el patiment que generen els successos negatius, creant una nova manera d’afrontar la vida i creant fortalesa emocional.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Pere, avui fa 6 anys...

“Si la mort és una pregunta, nosaltres mirem de respondre-la pensant en la teva com a indicació de que hem d’acceptar el que ve, hem de fer el millor pels altres i hem d’intentar aprendre del que ens va passant. I, també, com ens recorda Maria Konnikova en el que ella anomena “El gran farol”, hem de fer com si, al final, tinguéssim prou força per fer-ho bé, el millor possible.” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/07/estimat-pere-avui-fa-5-anys.html “Tal dia com avui, dos dies abans de morir, els de pal·liatius van dir-te que la vida s'escolava del teu cos de manera definitiva... I vas enfonsar-te unes hores per tornar a renéixer amb més força per tal de poder despedir-te de tothom, de dir les darreres paraules, de tancar la teva història i la que havies compartit amb nosaltres... Vas donar les gràcies i vas dir que estaves molt content de la família, de cada un de nosaltres...” https://benestaremocional.blogspot.com/2020/07/estimat-pere-ara-fa-3-anys.html “En Pere,