Passa al contingut principal

Motivació i necessitats bàsiques

Les persones estem dominades per la recerca del plaer i l'evitació del dolor. Aquesta és l'herència dels mamífers, com també ho són els dos sistemes vitals bàsics que, de forma automàtica, sustenten aquestes conductes, les organitzen i les canalitzen. Aquests dos sistemes serien:

·       El sistema d’inhibició conductual orientat cap a l’evitació. La seva principal tasca seria protegir l’organisme dels problemes per la via d’inhibir qualsevol conducta que pogués portar a sentir dolor, malestar o qualsevol altra conseqüència indesitjable. Un dels seus components seria el denominat Afecte Negatiu, una dimensió que representaria la tendència a experimentar estats emocionals negatius, com la por, la ràbia, la tristesa, la culpa, el rebuig i la repugnància.
·       El sistema de facilitació conductual orientat cap a l’aproximació. La seva tasca principal seria encaminar l’organisme cap a situacions i experiències que potencialment oferissin plaer i recompensa. Aquest sistema és adaptatiu en el sentit que assegura l’obtenció de recursos (aliments, afecte, companyia, cooperació, etc) que són essencials per a la supervivència de l’individu i de l’espècie. Un dels seus components seria l’Afecte Positiu, una dimensió que representaria la tendència a experimentar estats emocionals positius, com l’alegria, l’interès, la confiança i els sentiments d’energia (alertness).

Des d’aquest plantejament, una persona que experimentés dolor o que es trobés amb una configuració estimular associada a haver patit dolor, veuria activat de forma immediata el sistema d’inhibició conductual. Aquest sistema, com veurem després al considerar la resposta de patiment, estaria organitzat en base a les denominades vies d’estrès i tindria com a mecanisme principal d’actuació, l’evitació. A més, la persona entraria dins el domini de l’Afecte Negatiu, de manera automàtica i com a part de la mateixa resposta del sistema, i sentiria tristesa, ràbia/hostilitat o por/ansietat.

Per altra banda, una persona que experimentés plaer o que es trobés amb una configuració estimular associada a haver sentit plaer, veuria activat, de forma immediata, el sistema d’aproximació conductual. Aquest sistema, com analitzarem després en la resposta de relaxació, estaria lligat al sistema dopaminèrgic mesolímbic i tindria com a mecanisme principal d’actuació la facilitació conductual, l’aproximació. A més, la persona entraria dins el domini de l’Afecte Positiu, amb una major activació de la zona prefrontal esquerra, i experimentaria estats emocionals positius d’alegria, satisfacció, interès, energia i confiança.

L’objectiu final com a éssers vius és el de la supervivència amb benestar. Si, seguint el model que presenta Antonio Damasio en els seus diferents llibres, imaginem l’organisme com un arbre, en els nivells més bàsics (les arrels, el tronc) hi trobaríem la regulació metabòlica, els reflexos bàsics i les respostes immunològiques. Per sobre d’aquest nivell (amb la primera ramificació) veuríem els comportaments de dolor i plaer, que es diversificarien en més branques, en forma d’instints i motivacions. Finalment, arribaríem al fullatge, amb les emocions i, a dalt de tot, els sentiments. Amb els sentiments, i la nostra capacitat d’integrar una gran quantitat d’informació, apareix el sentit del jo, possibilitant que ens orientem d’una manera efectiva cap a resoldre els problemes de la vida, és a dir, de la supervivència i de la consecució del benestar.

Aquesta aparició del jo, ens permet rompre certes predeterminacions i regular l'activació automàtica del sistema d’inhibició conductual i del sistema de facilitació conductual. Des d'aquesta perspectiva, el benestar emocional provendria d'aconseguir respondre de manera congruent amb els propis valors i objectius, evitant deixar-se dur per reaccions que ens allunyarien d'una vida amb sentit.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les fortaleses personals

Martin Seligman, el màxim exponent de la Psicologia Positiva, presentava en el seu llibre “ La auténtica felicidad ” la seva teoria sobre les fortaleses, característiques de la personalitat que ens permeten aprendre, fruir, estar alegres, ésser generosos, solidaris i optimistes. L’avantatge de conèixer aquells trets que ens permeten generar estats positius és que si identifiquem les nostres fortaleses podem planificar les nostres activitats de forma que es manifestin el màxim possible i, així, entrar en el cercle virtuós de les emocions positives . Seligman parla de 24 fortaleses que s’agrupen en els següents apartats: saviesa i coneixement, valentia, humanitat i amor, justícia, temprança i, finalment, transcendència . En la seva web www.authentichappiness.org es pot trobar tot el qüestionari. La saviesa i el coneixement suposen una puntuació sobre la curiositat, l’amor pel coneixement, la capacitat de judici, l’enginy, la intel·ligència social i la perspectiva .

7 coses que hem d’aprendre sobre les emocions

Les persones amb agilitat emocional  “són capaces de tolerar alts nivells d’estrès i de resistir els embats, mentre encara continuen implicades, obertes i receptives. Elles entenen que la vida no sempre és fàcil però continuen actuant d’acord amb els seus valors més profunds i persegueixen les seves metes més grans a llarg termini. Experimenten sentiments com la ràbia i la tristesa –i qui no?- però les afronten amb curiositat, autocompassió i acceptació. I, més que deixar que aquests sentiments les guiïn, les persones amb agilitat emocional es centren de manera efectiva –amb tots els seus defectes- en les seves ambicions més elevades” https://benestaremocional.blogspot.com.es/2017/02/agilitat-emocional.html “Kashdan  i Biswas-Diener expliquen que quan el cervell emocional es posa en marxa i s’inicia una resposta d’alarma o ansietat es produeixen una sèrie de coses: es millora la percepció, amb una visió amplificada, que permet veure coses que estan a una gran distància, i una es

Estimat Kiko, avui en faig 60...

  “Quan vas néixer, jo era una nina petita superada pel caos de tenir una mare que havia tingut tres fills en tres anys... I no volia més caos. Jo creia que el que necessitava era ordre, tranquil·litat; però ara, en privat, he de dir que la vida em va donar una cosa que jo no sabia que seria part de la meva marca personal: haver de lidiar amb un germà petit ple d’ocurrències forassenyades i absurdes que es van convertir en dinàmiques que, en moltes ocasions, m’han salvat la vida, com a mínim l’emocional...” https://benestaremocional.blogspot.com/2022/08/avui-en-faig-58-estimat-kiko.html   “Diuen que som les nostres històries, les que contem als altres i, sobretot, les que ens contem a nosaltres mateixos. I, en aquestes, històries, mentre jo sigui jo, mentre les meves neurones encara connectin (sí, en tinc més d’una, senyor!), sempre hi tindràs un paper important. La teva mort, però sobretot la teva vida, es colaran per les anècdotes de la meva infància, pel relat del que ens d